Prostreno.cz

Brambory zapečené se slaninou a sýrem podle Itala

Kdo má rád pastu carbonara, mohl by ocenit i brambory po uhlířsku, neboli patate alla carbonara.

35min

20min příprava

15min vaření

676 kJ / 161 kcal

energetická hodnota na 100g

Pro začátečníky

náročnost



Postup přípravy

  1. Brambory si předem uvařte a nakrájejte na kostičky. Dobrou slaninku si rovněž nakrájejte a zpěňte na oříšku másla. Na tomto základu si pak opečte brambory, všechno ještě mírně osolte a nasypejte do ohnivzdorné misky.
  2. To ale není všechno. Povrch hustě posypejte nastrouhaným ovčím sýrem pecorino, který je v tomto případě vhodnější než parmazán. Zapékejte v troubě asi 15 minut při 150 až 180°C.

TIP:

Sýr pecorino se vyrábí nejčastěji v ovčí variantě, ale k dostání je i jako kozí sýr. Sýr obyčejně zraje od pěti do deseti měsíců, během kterých se obrací a omývá osolenou vodou, někdy méně, jindy více. Pecorino se skvěle hodí na rizota, ale má široké použití v teplé i studené kuchyni, velice často se používá na těstoviny jako parmezán a v podstatě jej lze použít kdekoli, kde je požadována ostřejší chuť. Cena sýra pecorino se pohybuje kolem 420 Kč/kg.


Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    111,72 g
  • Sacharidy:

    174,92 g
    • Cukry:

      11,90 g
  • Tuky:

    122,20 g
  • Vláknina:

    20,00 g

Aktivita pro spálení:

517 kcal
64

minut jízdy na kole

49

minut běhu

154

minut uklízení





Podobné recepty

Brambory plněné žampiony

(22 hlasů)
30min
288 kJ

Bramborová nádivka

(16 hlasů)
1h a 30min
511 kJ

Grilované brambory

(15 hlasů)
50min
1216 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Zavřít

Ohodnoťte recept:
Brambory zapečené se slaninou a sýrem podle Itala

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba