Prostreno.cz

Sváteční čokoládový dort

Čokoládový dort s pařížským krémem a čokoládovou polevou.

16.03.2016 Mikeš
2h a 45min

2h a 0min příprava

45min vaření

1299 kJ / 310 kcal

energetická hodnota na 100g

Pro začátečníky

náročnost



Postup přípravy

  1. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuha.
  2. Pak přidejte 3 lžíce cukru a za stálého šlehání přidávejte po jednom žloutky, zbytek cukru a nakonec olej.
  3. Na závěr vařečkou nebo gumovou stěrkou zlehka vmíchejte prosetou směs kakaa, mouky a prášku do pečiva.
  4. Hotové těsto nalijete do vymazané a vysypané zavírací formy o průměru 22cm a dejte na 20 - 25 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
  5. Do hrnce nalijte šlehačky a přidejte nalámanou čokoládu, přiveďte pomalu k varu a vařte za stálého míchání 1 minutu.
  6. Až krém vychladne, dejte ho do lednice, nejlépe do druhého dne.
  7. Druhý den studený krém vyšlehejte ručním šlehačem na nejvyšší stupeň, krém je vyšlehaný, jakmile drží hezky tvar.
  8. Poleva: Nalámanou čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni (k čokoládě před rozpuštěním přidejte 6 lžic vody). Nakonec vmíchejte cca 1 polévkovou lžíci másla a 3 lžíce šlehačky. Zamíchejte a jakmile je poleva hladká, vyndejte ji z vodní lázně a nechte chladnout.
  9. Vychladlý korpus oddělte nožem od stěn formy (můžete korpus vyndat a znovu vložit do formy).
  10. Do uzavřené formy s korpusem rozprostřete vyšlehaný pařížský krém a urovnejte ho do roviny. Dejte na přibližně hodinu vychladit.
  11. Potom formu objeďte nožem, odstraňte ráfek a dort položte na kulatý tác.
  12. Připravenou polevou potřete dort, včetně jeho boků.
  13. Až poleva zatuhne, ozdobte dort bílou polevou.

TIP:

Korpus i krém je dobré připravit den předem, nebo se dá pařížský krém koupit hotový.


Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    160,33 g
  • Sacharidy:

    548,91 g
    • Cukry:

      392,67 g
  • Tuky:

    495,55 g
  • Vláknina:

    31,80 g

Aktivita pro spálení:

616 kcal
77

minut jízdy na kole

58

minut běhu

183

minut uklízení





Podobné recepty

Perník se zázvorem

(22 hlasů)
1h a 35min
1164 kJ

Bílková bábovka

(22 hlasů)
1h a 15min
732 kJ

Dezert s jahodami

(24 hlasů)
35min
1154 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Potraviny v receptu

prášek do pečiva

53 kcal / 100g
B0,1 g
S27 g
T1 g

slunečnicový olej

884 kcal / 100g
B0 g
S0 g
T100 g

Mandle na sucho pražené se solí

0 kcal / 100g
B20,4 g
S16,2 g
T57,8 g

šlehačka 30%

292 kcal / 100g
B2 g
S3 g
T30 g
Více informaci na befity
Zavřít

Ohodnoťte recept:
Sváteční čokoládový dort

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba