Prostreno.cz

Sachr dort

Tenhle dezert patří k legendám rakousko-uherského cukrářství.

19.04.2016 lanvin
3h a 15min

2h a 0min příprava

1h a 15min vaření

1244 kJ / 297 kcal

energetická hodnota na 100g

Středně složité

náročnost



Postup přípravy

  1. Nalámanou čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni a nechte za stálého míchání zchladnout.
  2. Mezitím ručním šlehačem nebo v robotu našlehejte máslo, přisypte moučkový cukr a vše ušlehejte do světlého krému.
  3. Potom k máslu po jednom přidávejte žloutky.
  4. Nakonec přimíchejte čokoládu a vanilkový extrakt.
  5. Bílky vyšlehejte s krystalovým cukrem a postupně přidávejte do čokoládové směsi, sníh střídavě s moukou, jakoby jen překlápějte (kousky bílků můžou být vidět). Dávejte pozor, aby sníh nespadl!
  6. Formu o průměru 23 cm vymažte, vysypte hrubou moukou a nalijte do ní čokoládovou směs.
  7. Pečte na střední mřížce při 200 °C přibližně 15 minut, pak snižte teplotu o 20 °C a pečte ještě přibližně 45 minut.
  8. Počítejte s tím, že korpus se uprostřed nafoukne. Korpus nechte přes noc vychladnout ve formě, pak jej vyklopte na mřížku.
  9. Korpus rozkrojte.
  10. Připravte si rybízovou glazuru: Marmeládu dejte spolu s rumem do kastrůlku a na středním plameni za stálého míchání přiveďte k varu,vařte zhruba tři minuty.
  11. Ještě teplou, NE vařící glazurou potřete spodní část korpusu.
  12. Přiklopte horní díl a namažte i celý povrch a strany dortu. Nechte zaschnout.
  13. Příprava polevy: čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni.
  14. Mezitím svařte cukr se 125 ml vody a zhruba pět minut vařte; odstavte.
  15. Až cukrová voda trochu vystydne, přimíchejte čokoládu.
  16. Takto připravenou polevu nechte chladnout; ve chvíli, kdy začne tuhnout, ji ještě jednou zahřejte (nepřivádějte k varu) a přelijte jí důkladně celý dort (vršek i strany by měly být dokonale pokryté).
  17. Dort uložte do chladničky, aby poleva úplně ztuhla. Vyjměte ho až hodinu před podáváním.
  18. Můžete servírovat se šlehačkou.

Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    139,86 g
  • Sacharidy:

    937,84 g
    • Cukry:

      748,50 g
  • Tuky:

    308,26 g
  • Vláknina:

    25,45 g

Aktivita pro spálení:

722 kcal
90

minut jízdy na kole

68

minut běhu

215

minut uklízení





Podobné recepty

Sváteční čokoládový dort

(24 hlasů)
2h a 45min
1299 kJ

Čokoládový fondán

(31 hlasů)
35min
1329 kJ

Jahodové želé

(35 hlasů)
35min
201 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Zavřít

Ohodnoťte recept:
Sachr dort

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba