Co si počít, když v nestřeženém okamžiku večeři přesolíte, a jak poznat už v obchodě, že zelenina nebyla zmrazena správně? Nejen tyhle kuchyňské fígle se vyplatí poznat! Ostatně, přesvědčte se sami…
Zelenina má ve zdravém jídelníčku své čestné místo, tudíž je naprosto pochopitelné, že s ní přicházíte do styku téměř každý den. Znáte ale všechny triky a zlepšováky při její přípravě a nákupu? O těchto možná uslyšíte úplně poprvé!
Chutnější dušená zelenina, po které se zapráší
Obvykle nesklízí dušená zelenina mezi členy vaší domácnosti pozitivní ohlasy? Proveďte malé změny a nikdo si stěžovat nebude. Celé kouzlo spočívá v mléce, ve které ji budete dusit místo vody. Zejména květák takhle chutná přímo božsky! Nebojte se přidat i trochu bylinkového pomazánkového másla, tím rozhodně nic nezkazíte.
Odhalte čerstvost mražených výrobků
Zmrazenou zeleninu dnes kupuje každý. Jenže málokdo dokáže bezpečně posoudit, zda do košíku dává opravdu nezávadné zboží. Nikdy jste nad tím nepřemýšleli? Pokud třeba mrkev při
„zatřepání“ sáčkem chrastí, je všechno v nejlepším pořádku. V opačném případě pravděpodobně došlo k přerušenému mrazení – a kdoví, na jak dlouho a kolikrát! Pro svůj klid a bezpečí se takovým výrobkům vyhýbejte.
Polepšovna přesolené zeleniny
Co si budeme povídat, tohle se prostě stává i těm nejzkušenějším kuchařkám. Stačí se nechat trochu unést a večeře je rázem ohrožena. Naučte se malý trik, který v krizových chvilkách jistě přijde vhod. Zeleninu ihned přelijte vroucí vodou, a pokud ani tenhle zásah nepomůže, o nápravu se postará pár lžic smetany.
Zachování svěží barvy s tajnou ingrediencí
Při vaření zelených druhů jako je brokolice, hrášek či fazolka bohužel dochází ke ztrátě barvy, což lehce kazí vizuální stránku pokrmů. Naštěstí se tomu dá jednoduše zabránit – lžičkou kypřicího prášku přidaného do hrnce! Teď už se vám to nikdy nestane.
Konec zvadlé zeleniny. Jednou provždy
Znáte to, pracně děláte salát, necháte si záležet, a když ho nesete na stůl, vypadá jako v posledním tažení. Uvadlé listy vážně nebudí ten nejlepší dojem! Zeleninu příště promíchejte s olivovým olejem a kořením už při krájení. Tím předejte únavě „materiálu“.
Sledujte nás na sociálních sítích: