Svěžest či také čerstvost. O tu jde v kuchyni především! Chcete ji u jistých potravin zachovat co možná nejdéle? Pak do ledničky nedávejte ani rajčata, natož česnek! A které další položky by se vlhkému chladu měly vyhnout?
Možná máte choutky ukrývat všechno, co koupíte, ve své chladničce. Věřte ale, že některé potraviny zůstávají čerstvější, pokud se do ní nedostanou. Které to jsou?
Celé melouny
Lednička může melouny báječně ochladit, což ví nejeden příznivec vychytávky, při níž se do tohoto oblíbeného ovoce injekční stříkačkou vpraví alkohol, například bílý rum. Ne všechno studené je však zdravé. Studie Amerického ministerstva zemědělství prokázala, že při pokojové teplotě melounu se vyvíjí téměř dvojnásobek úrovní sloučenin, jako je třeba betakaroten, který podporuje zdravou kůži a zrak. Chladný vzduch ukončuje antioxidační růst, ke kterému dochází po sklizni. Není to škoda?
Bazalka
Pokud je tato bylinka uchovávána pod pět stupňů Celsia, rychle černá. Proto ji držte spíš na pultu, a to na stinném místě. Úplně nejlépe uděláte, když naplníte sklenici vodou a ponoříte do ní bazalkové stonky.
Brambory
Studené teploty přeměňují bramborový škrob na cukr. Výsledkem je sypká struktura a mírně sladká příchuť. Jak tedy brambory skladovat? Dejte je do papírového pytlíku a umístěte do chladné komory. (Sluneční světlo způsobuje hromadění chlorofylu a může za zezelenání a hořkost brambor.)
Cibule
Tato zelenina potřebuje cirkulaci vzduchu, aby zůstala čerstvá. Celou cibuli skladujte v papírovém pytlíku s otvory. A nedržte ji blízko brambor. Cibule totiž emitují plyn a vlhkost, které mohou způsobit katastrofu.
Rajčata
Chladný vzduch mění chemické procesy v rajčatech, respektive může za „nudnou“ příchuť. Proto i celá rajčata skladujte mimo ledničku.
Zrnková káva
Dáváte kávu do ledničky v domnění, že si zachová svoji čerstvost? To je jeden velký omyl. Teplota v ledničce se při každém otevření dvířek mění, což vytváří kondenzát, který vlhne. To radši zachyťte aroma svého kávového zrna ve vzduchotěsné nádobě – v komoře.
Česnek
Česnekové palice vložte do větrané nádoby, zabráníte tak vlhkosti, aby tohle cenné koření znehodnotila. Česnek přitom ponechávejte na chladném místě, kterým se rozhodně nerozumí lednička.
Sledujte nás na sociálních sítích: