Prostreno.cz

Potraviny vhodné ke zmrazení

Abyste mohli zachránit jídlo před zkažením a nemuseli ho vyhazovat, je možné ho třeba zmrazit. Ale které potraviny zmrazíte bez problémů? A jak dlouho vám vydrží?

S mraženým ovocem a zeleninou máte i sezonní druhy vždy doma po ruce. To všichni víme. Ale jaké další potraviny jsou vhodně k zamrazení? A jak dlouho je můžeme v mrazáku uchovávat? Máme pro vás další tipy. 

Cuketa

Ačkoli má cuketa vysoký obsah vody, můžete ji zmrazit syrovou nebo blanšírovanou. Syrovou zeleninu umyjte, nakrájejte a posypejte solí. Nechte několik minut působit a přebytečnou vodu osušte.

Rebarbora

Před zmrazením je nutné rebarboru umýt a odříznout dřevnaté konce. Spotřebovat byste ji měli do začátku další sezony. Zmrazit můžete třeba i kompot.

Fazole

Zelené fazole lze také snadno zmrazit. Pokud fazole před zmrazením blanšírujete, můžete je uchovávat v mrazáku po dobu až 12 měsíců. Pokud zelené fazolky uvaříte v osolené vodě, vydrží po dobu přibližně devíti měsíců.

Čerstvé maso

Čerstvé maso zmrazte na teplotu nejlépe -18 stupňů. Vepřové maso má trvanlivost asi osm měsíců, hovězí maso dokonce až 12 měsíců. Vzhledem k tomu, že patogeny mohou přežít i v chladu, před konzumací maso dostatečně povařte.

Máslo

Může se to na první pohled zdát překvapivé, ale i máslo se dá zmrazit. Zabalte kus másla dodatečně do fólie a skladujte při teplotě -18 stupňů Celsia. Doba použitelnosti je šest až osm měsíců. Po rozmrazení lze máslo normálně používat.

Chléb a pečivo

Pečivo nebo chléb už jsme se naučili mrazit asi všichni. Nejlepší je nakrájet chléb na plátky a umístit do dobře uzavíratelného mrazicího sáčku, abyste ho pak mohli rozmrazit jednotlivě. Mražený chléb lze uchovávat čtyři až šest měsíců, rohlíky asi čtyři měsíce.

Sýry

V podstatě můžete zmrazit i tvrdý sýr, i když v mrazáku ztratí něco ze své chuti. Nejlepší je zmrazit sýr čerstvý, a pak ho použít k pečení. Zmrazit můžete i polotvrdé sýry jako je parmazán, Grana Padano nebo Pecorino. Mražený sýr lze uchovávat přibližně tři měsíce.

Banány

Dokonce i zralé banány můžete zmrazit. Jako plátky, pyré nebo vcelku se slupkou nebo bez. Celé banány oloupané nebo zmrazené se slupkou, můžete v mrazáku uchovávat po dobu čtyř měsíců.

Zdroj: www.www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6238029/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Lívance nadýchané

25min
(1 hlasů)

Lívance bez vajec

15min
(1 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba