Abyste mohli zachránit jídlo před zkažením a nemuseli ho vyhazovat, je možné ho třeba zmrazit. Ale které potraviny zmrazíte bez problémů? A jak dlouho vám vydrží?
S mraženým ovocem a zeleninou máte i sezonní druhy vždy doma po ruce. To všichni víme. Ale jaké další potraviny jsou vhodně k zamrazení? A jak dlouho je můžeme v mrazáku uchovávat? Máme pro vás další tipy.
Cuketa
Ačkoli má cuketa vysoký obsah vody, můžete ji zmrazit syrovou nebo blanšírovanou. Syrovou zeleninu umyjte, nakrájejte a posypejte solí. Nechte několik minut působit a přebytečnou vodu osušte.
Rebarbora
Před zmrazením je nutné rebarboru umýt a odříznout dřevnaté konce. Spotřebovat byste ji měli do začátku další sezony. Zmrazit můžete třeba i kompot.
Fazole
Zelené fazole lze také snadno zmrazit. Pokud fazole před zmrazením blanšírujete, můžete je uchovávat v mrazáku po dobu až 12 měsíců. Pokud zelené fazolky uvaříte v osolené vodě, vydrží po dobu přibližně devíti měsíců.
Čerstvé maso
Čerstvé maso zmrazte na teplotu nejlépe -18 stupňů. Vepřové maso má trvanlivost asi osm měsíců, hovězí maso dokonce až 12 měsíců. Vzhledem k tomu, že patogeny mohou přežít i v chladu, před konzumací maso dostatečně povařte.
Máslo
Může se to na první pohled zdát překvapivé, ale i máslo se dá zmrazit. Zabalte kus másla dodatečně do fólie a skladujte při teplotě -18 stupňů Celsia. Doba použitelnosti je šest až osm měsíců. Po rozmrazení lze máslo normálně používat.
Chléb a pečivo
Pečivo nebo chléb už jsme se naučili mrazit asi všichni. Nejlepší je nakrájet chléb na plátky a umístit do dobře uzavíratelného mrazicího sáčku, abyste ho pak mohli rozmrazit jednotlivě. Mražený chléb lze uchovávat čtyři až šest měsíců, rohlíky asi čtyři měsíce.
Sýry
V podstatě můžete zmrazit i tvrdý sýr, i když v mrazáku ztratí něco ze své chuti. Nejlepší je zmrazit sýr čerstvý, a pak ho použít k pečení. Zmrazit můžete i polotvrdé sýry jako je parmazán, Grana Padano nebo Pecorino. Mražený sýr lze uchovávat přibližně tři měsíce.
Banány
Dokonce i zralé banány můžete zmrazit. Jako plátky, pyré nebo vcelku se slupkou nebo bez. Celé banány oloupané nebo zmrazené se slupkou, můžete v mrazáku uchovávat po dobu čtyř měsíců.
Zdroj: www.www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6238029/
Sledujte nás na sociálních sítích: