Plevel vážně nepotěší. Jak mu konečně zatnout tipec a ukázat, kdo je na zahrádce pánem? Svěřte tento úkol směsi bílého octa, kuchyňské soli a prostředku na nádobí. Budete mít vyhráno!
Plevel? Ten je při pěstování čehokoli samozřejmý, což ví každý zahrádkář. Stejně jako to, že možností, které tento problém pomáhají vyřešit, existuje celá řada. Ne každá je ale šetrná.
Chemii asi nechcete
„Na trhu je k mání spousta volně prodejných přípravků, které obsahují silné a agresivní chemikálie. Myslete na to, že cokoli použijete na své zahradě, prosákne do půdy a ovlivní podzemní vody. Pokud konzumujete vlastní ovoce i zeleninu, rozhodně nechcete, aby byly tyto plody nasáklé chemií, se kterou se spojují vážné zdravotní komplikace,“ upozorňuje americká zahradní poradkyně a architektka Eva Reutinger s tím, že ingredience potřebné pro přípravu organické varianty s největší pravděpodobností máte ve svých domácích zásobách. O které přesně jde?
Spojenec jménem ocet
Ocet se nachází skoro v každé spíži, ta vaše zřejmě není žádnou výjimkou. Tak mu dejte šanci! „Obsažené kyseliny rozkládají buněčné stěny a odstraňují z plevele vlhkost, což vede k jeho odumření. Konkrétně bílý ocet má ideální míru kyselosti, která za žádných okolností neohrozí okolní rostliny,“ vychvaluje další americká zahradní specialistka Rebecca Sears. S čím ho smíchat?
Na scénu přichází sůl
Výše jmenovaná expertka nedá dopustit na tuto recepturu. Octa budete potřebovat tři až čtyři litry, které vylijte do větší nádoby. Do té přidejte jeden šálek obyčejné kuchyňské soli a polévkovou lžíci prostředku na nádobí. Jakmile vše dobře promícháte, jste na boj s otravným plevelem dokonale připraveni. „Sůl a ocet skvěle spolupracují na rozpuštění buněčných stěn a mýdlo působí jako prostředník, díky němuž směs snáze přilne na listy,“ vysvětluje Rebecca Sears, která tento prostředek doporučuje používat za slunných dní, neboť slunce urychlí likvidaci.
Zdroj: www.marthastewart.com, www.goodhousekeeping.com
Sledujte nás na sociálních sítích: