Jsou oblíbenou přílohou spíše dospělých než dětí, ale to nic nemění na tom, že by se nejen v zimě měly stát běžnou součástí jídelníčku. Zelené fazolky totiž potřebuje každý, kdo momentálně trpí únavou nebo se trápí na toaletě!
Zelené fazolky jsou členy běžné rodiny fazolí Phaseolus vulgaris a bývají oblíbenou součástí stravy po celém světě. V různých oblastech pěstování existují mírné odchylky ve tvaru i barvě, ve skutečnosti existuje přibližně 150 druhů zelených, a dokonce i fialových fazolí, které jsou nejen chutné, ale i nutričně bohaté. Ostatně, posuďte sami.
Podporují imunitu
Přítomnost různých antioxidantů posilujících imunitní systém v zelených fazolkách je dobře známá. Antioxidanty jsou prospěšné sloučeniny v těle, jež vyhledávají nebezpečné volné radikály a eliminují je ze systému dříve, než mohou způsobit onemocnění. Zelené fazolky jsou dobrým zdrojem flavonoidů a karotenoidů. Flavonoidy obsahují základní antioxidanty jako kvercetin a kaempferol, ale také katechin a epikatechin. Bylo prokázáno, že katechin snižuje závažnost mrtvice. Celkově vzato jsou tyhle „rostlinné válečky“, připravené kupříkladu na másle, posilovačem imunity.
Zvyšují energii
Zelené fazolky obsahují asi dvojnásobné množství železa ve srovnání se špenátem. Železo je součástí červených krvinek a bývá nezbytné pro transport kyslíku z plic do buněk v celém těle. Pokud bojujete s chudokrevností, chronickou únavou nebo nízkým metabolismem, pak jsou tou magickou potravinou, kterou potřebujete.
Předcházejí zácpě
Chodíte nepravidelně na „velkou potřebu“? Trápí vás zácpa nebo hemoroidy? Jistě vám již byly doporučeny potraviny s vysokým obsahem vlákniny, ke kterým patří právě i fazolky. Vláknina v nich ukrytá zároveň pomáhá udržovat hladinu cholesterolu a cukru.
Ulevují od bolesti
Zelené fazolky pomáhají zmírnit bolest způsobenou osteoporózou a osteoartrózou, protože jsou plné manganu. Mangan je ovšem užitečný i při zmírňování příznaků PMS, tudíž je spojencem všech menstruujících žen.
Budují silné kosti
Vitamin K v těchto fazolích pomáhá kostem přijímat vápník a budovat tak silné kosti. Další výhodou fazolek je jejich nízkokalorická povaha a multifunkčnost. Podávat se totiž dají téměř s čímkoli!
Léčí řezné rány
Jezte zelené fazolky plné vitaminu C, abyste urychlili hojení řezných ran a modřin. Mohou také pomoci při hojení popálenin.
Zdroje: www.healthfitnessrevolution.com, www.kayawell.com, www.wikipedia.org
Sledujte nás na sociálních sítích: