Vítáte jakoukoli kulinářskou inspiraci, protože vám při vaření už pomalu docházejí nápady? Letos se vyhlášení kuchaři spoléhají na sušená rajčata, řasu kombu a datle. Tyto potraviny jsou aktuálními žhavými trendy!
Každý rok s sebou přináší nové potravinové a kulinářské nápady, které lze ochutnat nejen ve špičkových restauracích, ale i ve vlastní kuchyni. K jakým ingrediencím gastronomická pozornost směřuje tentokrát? Tyhle budou letos v kurzu!
Kombu nejen pro vegetariány
Kombu je hlubokomořská řasa rostoucí v čistých a chladných vodách severu, která naprosto vyniká vysokým obsahem jódu, jenž je prospěšný pro štítnou žlázu. Podle americké šéfkuchařky Angeline Chiang se tato řasa náramně hodí nejen do polévek a omáček, ale také k zelenině. Dobře si ale rozumí i s luštěninami, kterým zkracuje délku vaření, a navíc zlepšuje jejich stravitelnost. Přidává se také do rýže na sushi – to kdybyste se chtěli kreativně vyřádit. Mořské řasy se obecně dávají do souvislosti s četnými zdravotními výhodami, jež zahrnují normalizaci tlaku, regulaci cholesterolu, detoxikaci od toxických látek i zlepšení průchodnosti cév. Jsou přirozeně bezlepkové a vhodné i pro vegetariány.
Sušených rajčat není nikdy dost
Sušená rajčata nejsou žádnou gastronomickou novinkou, ovšem letošní rok se v receptech celosvětově uznávaných kuchařů budou objevovat stále častěji. Myslí si to alespoň americký instruktor vaření Francesco Bonsinetto, podle kterého zesilují chuť připravovaných pokrmů, chlubí se dlouhou trvanlivostí a ke všemu jsou neuvěřitelně všestranná. Mohou tedy tvořit základ elegantního jídla, které lze zhotovit i za pár minut.
Datle nesmějí chybět
Zářná budoucnost se v roce 2023 předpovídá i datlím. A že patří jen do sladkých dezertů? Zdání klame! Americký šéfkuchař Joel Boettcher je doporučuje restovat třeba s česnekem a citronem. Parádním doplňkem je podle něj i datlový sirup, který vynikne s neutrálními potravinami, jako je třeba tofu, bílý jogurt nebo tvaroh.
Zdroj: www.realsimple.com
Sledujte nás na sociálních sítích: