Prostreno.cz

Protizánětlivé nápoje pro podzimní zahřátí

Nedali byste si něco, co vás zahřeje na těle i na duši, a ještě to zabojuje proti škodlivým vleklým zánětům? Zde jsou hned tři zdravotně prospěšné alternativy.

Zánět je přirozenou reakcí organismu na zranění, infekci nebo podráždění. Tento proces je nezbytný pro to, aby imunitní systém mohl léčit poškozenou tkáň a chránit se před patogeny. To ale platí jen pro akutní zánět dočasný. Ten dlouhodobě chronický může naopak vést k různým zdravotním problémům, včetně srdečních onemocnění, diabetu nebo artritidy. Efektivní způsoby, jak mu srazit hřebínek, naštěstí existují. Zahřejte se pomocí protizánětlivých nápojů a ukažte tomuto neblahému stavu prostředníček!

Doušek zeleného čaje nikdy neuškodí

„Zelený čaj patří mezi nejuznávanější nápoje s protizánětlivými účinky,“ tvrdí americký výživový poradce a wellness kouč Ben Carvosso (1). I podle odborných výzkumů (2) má tento lahodný nápoj schopnost snižovat zánětlivé procesy v těle. Jedna studie (3) dokonce odhalila, že lidé, kteří ho pijí pravidelně, vykazují nižší hladiny C-reaktivních proteinů, které jsou klíčovými indikátory zánětu. Abyste si přínosy tohoto životabudiče užili na maximum, nezalévejte ho horkou vodou, protože ta nedovolí, aby se cenné sloučeniny plně uvolnily. Ideální teplota se obvykle pohybuje mezi 70 °C až 80 °C.

Zlaté kurkumové mléko vám zachutná

Kurkuma, to sytě pomerančové koření, je nejen oblíbenou přísadou v indické a asijské kuchyni, ale také skvělým léčivým spojencem. Obsahuje totiž kurkumin, speciální rostlinnou sloučeninu, která podle expertních zjištění (4) tlumí zánětlivé procesy. Jak se podzimní dny zkracují a venku začíná být chladněji, není nic lepšího než se zahřát šálkem „zlatého mléka“. Tento tradiční indický nápoj, připravený z ohřátého mléka, kurkumy a aromatického koření, jako je zázvor, skořice, černý pepř a hřebíček, vám udělá dobře.

Zázvorové pohlazení přijde vhod

Dobrou protizánětlivou volbou je také zázvorový čaj. Toto aromatické občerstvení je známé pro své blahodárné vlastnosti, které pocházejí především z obsažené látky gingerolu, která se v čerstvém zázvoru hojně nachází. Její silné protizánětlivé působení potvrdilo již mnoho na sobě nezávislých průzkumů (5), z nichž také vyplývá, že konzumace zázvorového čaje může přispět k celkovému zlepšení zdraví i posílení imunitního systému.

Zdroje: (1) www.realsimple.com/anti-inflammatory-drinks-8707182, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24494192/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22749178/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8572027/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9483099/





Celkem 2 komentářů

Avatar
Avatar Jana Dobrusova
19.10.2024

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba