Prostreno.cz

Ověřené domácí sirupy proti kašli

Nastává období chřipek a nachlazení. Většinou se alespoň jedné „rýmičce“ nevyhneme. Přinášíme vám několik receptů na domácí přírodní sirupy proti kašli. Vyzrajte na tuhle nepříjemnost i bez chemie!

Jaký sirup vyzkoušíte?

1. Sirup na kašel „pro tvrďáky“

Co budete potřebovat:

  • 250 ml vody
  • 8 lžic medu
  • 4 stroužky česneku
  • 1 středně velkou cibuli
  • 1 lžíci strouhaného zázvoru
  • 1 lžíci tymiánu
  • 1 lžíci majoránky
  • 1 lžíci citronové šťávy

Postup:
Česnek a cibuli nakrájejte najemno. Přimíchejte ostatní ingredience a povařte přibližně 10 minut. Směs sceďte. Když je sirup chladnější přidejte med, promíchejte a můžete podávat.

2. Ananasový sirup

Co budete potřebovat:

  • 2 dcl čerstvé ananasové šťávy
  • 2-3 cm zázvoru
  • 1 polévkovou lžíci medu
  • 0,5 dcl čerstvé citronové šťávy
  • ½ lžičky kajenského pepře nebo chilli

Postup:
V mixéru rozmixujte všechny přísady a váš sirup je hotový. Vydrží v lednici 48 hodin, poté si znovu připravte čerstvý.

3. Česnekový sirup

Co budete potřebovat:

  • 6 stroužků česneku
  • 8 lžic medu
  • 250 ml vody

Postup:
Česnek nasekejte nadrobno a dejte do vody s cukrem. Zamíchejte a pomalu vařte 10 min. Nechte uležet několik hodin a sceďte. Sirup uchovávejte v ledničce.

4. Zázvorový sirup

Co budete potřebovat:

  • zázvorový kořen
  • citron
  • med

Postup:
Připravte si čistou sklenici s uzávěrem. Suroviny si připravte podle velikosti sklenice, do které si sirup připravíte. Očištěný zázvor nakrájejte nadrobno. Citron zbavte kůry (bio citron stačí omýt horkou vodou) a nakrájejte na plátky. Do sklenice vložte nakrájený zázvor s citronem a zalijte medem. Med nedávejte úplně po okraj, protože citron pustí šťávu. Sklenici uzavřete a dejte na 2 týdny do lednice.

Hotový zázvorový sirup můžete přidávat do čaje.

5. Cibulový sirup

Co budete potřebovat:

  • cibuli
  • med

Postup:
Připravte si čistou sklenici s uzávěrem. Suroviny si připravte podle velikosti sklenice, do které si sirup připravíte. Očištěnou cibuli nakrájejte na kolečka a skládejte do sklenice. Průběžně zalévejte medem a upěchujte. Takto připravený sirup necháme několik dnů odležet, dokud cibule nepustí šťávu. Sirup můžete na závěr přecedit přes gázu, nezapomeňte pečlivě vymačkat cibuli, ať nic nepřijde nazbyt.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba