Nastává období chřipek a nachlazení. Většinou se alespoň jedné „rýmičce“ nevyhneme. Přinášíme vám několik receptů na domácí přírodní sirupy proti kašli. Vyzrajte na tuhle nepříjemnost i bez chemie!
Jaký sirup vyzkoušíte?
1. Sirup na kašel „pro tvrďáky“
Co budete potřebovat:
- 250 ml vody
- 8 lžic medu
- 4 stroužky česneku
- 1 středně velkou cibuli
- 1 lžíci strouhaného zázvoru
- 1 lžíci tymiánu
- 1 lžíci majoránky
- 1 lžíci citronové šťávy
Postup:
Česnek a cibuli nakrájejte najemno. Přimíchejte ostatní ingredience a povařte přibližně 10 minut. Směs sceďte. Když je sirup chladnější přidejte med, promíchejte a můžete podávat.
2. Ananasový sirup
Co budete potřebovat:
- 2 dcl čerstvé ananasové šťávy
- 2-3 cm zázvoru
- 1 polévkovou lžíci medu
- 0,5 dcl čerstvé citronové šťávy
- ½ lžičky kajenského pepře nebo chilli
Postup:
V mixéru rozmixujte všechny přísady a váš sirup je hotový. Vydrží v lednici 48 hodin, poté si znovu připravte čerstvý.
3. Česnekový sirup
Co budete potřebovat:
- 6 stroužků česneku
- 8 lžic medu
- 250 ml vody
Postup:
Česnek nasekejte nadrobno a dejte do vody s cukrem. Zamíchejte a pomalu vařte 10 min. Nechte uležet několik hodin a sceďte. Sirup uchovávejte v ledničce.
4. Zázvorový sirup
Co budete potřebovat:
- zázvorový kořen
- citron
- med
Postup:
Připravte si čistou sklenici s uzávěrem. Suroviny si připravte podle velikosti sklenice, do které si sirup připravíte. Očištěný zázvor nakrájejte nadrobno. Citron zbavte kůry (bio citron stačí omýt horkou vodou) a nakrájejte na plátky. Do sklenice vložte nakrájený zázvor s citronem a zalijte medem. Med nedávejte úplně po okraj, protože citron pustí šťávu. Sklenici uzavřete a dejte na 2 týdny do lednice.
Hotový zázvorový sirup můžete přidávat do čaje.
5. Cibulový sirup
Co budete potřebovat:
Postup:
Připravte si čistou sklenici s uzávěrem. Suroviny si připravte podle velikosti sklenice, do které si sirup připravíte. Očištěnou cibuli nakrájejte na kolečka a skládejte do sklenice. Průběžně zalévejte medem a upěchujte. Takto připravený sirup necháme několik dnů odležet, dokud cibule nepustí šťávu. Sirup můžete na závěr přecedit přes gázu, nezapomeňte pečlivě vymačkat cibuli, ať nic nepřijde nazbyt.
Sledujte nás na sociálních sítích: