Podzim možná není z hlediska zdraví tím nejlepším ročním obdobím, ale má jednu nespornou výhodu – začíná sezona jablek!
Zařadit jablka na jídelníček se rozhodně vyplatí. A věděli to už naši předkové. Jejich přesvědčení, že sníme-li jedno jablko denně, nebudeme potřebovat lékaře, se totiž jeví jako pravdivé.
Jablka jsou plná vitaminů a antioxidantů, mají dostatek vlákniny a nemusíte se jich nijak zvlášť bát, ani když se snažíte zhubnout – mají totiž poměrně málo kalorií a obsahují fruktózu, která se ve srovnání se sacharózou vstřebává pomaleji a v krvi udržuje stálejší hladinu cukru v krvi.
Toto ovoce navíc příznivě působí na naše zažívání. Jednak je tradičním prostředkem proti zácpě, pokud však jablka lehce podusíte, jsou skvělá i proti průjmům. Navíc je řada látek v jablkách prospěšná i pro střevní mikroflóru.
Nejlepší je samozřejmě nakupovat jablka v sezoně (máte proto nyní jedinečnou šanci), přednost dávejte těm českým. Na omak by měla být pevná a neměla by být otlačená nebo skvrnitá.
Oblíbenou formou jablek jsou i křížaly. U nich je však nutné pamatovat, že jejich výživová hodnota sušením klesá, navíc mají také mnohem více kalorií než jablka čerstvá. Je lepší připravit si křížaly doma (není to nic složitého – jablka nakrájíte na tenké plátky a dáte nad topení), průmyslově vyráběná sušená jablka jsou totiž většinou ošetřena sírou, aby nezhnědla.
Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com
Sledujte nás na sociálních sítích: