Celý den se těšíte na vynikající jídlo, jenže tělo na něj zareaguje zažívacími problémy nebo neklidem. Co se děje? Některé příčiny jsou malicherné, ty jiné naopak nikoli!
Jídlo může přispívat k pocitům pohody, nebo se naopak podílet na vzniku některých problémů. Záleží na tom, co jíte a jak vaše tělo přijímá určité potraviny. Pravda je taková, že zažívací systémy jsou nastaveny tak, aby zvládly určité množství sacharidů. Imunitní systém tak v některých případech může bojovat s přísunem určitých potravin, přičemž mezi nejčastější příčinu neklidu po jídle patří fluktuace hladiny cukru v krvi (nepravidelný a nesoustavný pohyb „sem a tam“). Není to však to jediné, co vás může potkat. Proč se ani vy necítíte po jídle šťastní?
Reaktivní hypoglykemie
Když budete jíst potraviny s vysokým obsahem sacharidů, může dojít k navýšení hladiny cukru v krvi. To způsobuje, že tělo uvolní příliš mnoho inzulínu, aby se tuto hladinu pokusilo snížit. Následně však dojde k prudkému poklesu krevního cukru, jehož výsledkem je hypoglykemie, která může trvat až do dalšího jídla. Reaktivní hypoglykemie se přitom nejčastěji objevuje u lidí, kteří mají cukrovku. Může však také signalizovat onemocnění slinivky břišní nebo jater.
Alergická reakce
Pocit neklidu a rozrušení po jídle? Na vině může být i alergická reakce. Obyčejně existuje celá řada příznaků, mezi které patří horečka, nevolnost a zvracení, vyrážka nebo kopřivka, opuchnutí rtů nebo krku či průjem. Pokud si myslíte, že trpíte alergickou reakcí na jídlo, okamžitě vyhledejte lékaře. Mimochodem, v souvislosti s alergickými reakcemi si lidé většinou stěžují na arašídy, mléčné produkty, vejce, vlašské ořechy, mandle, pekanové ořechy, ryby, sóju, výrobky z přesnice a banány.
Citlivost na lepek
Jste-li citliví na gluten, nebo máte celiakií, můžete po jídle obsahujícím lepek zaznamenat zimnici a třes. Citlivost na lepek se oproti alergické reakci projevuje odlišně: bolest hlavy, mozková mlha, bolest kloubů, necitlivost končetin. Ani tady to nevypadá na nějaký luxusní komfort…
Podrážděnost v reakci na kofein
Po jídle můžete být neklidní i v důsledku působení kofeinu. Ten se totiž v některých případech podílí na nervozitě a podrážděnosti. Mezi potraviny, které obsahují kofein, přitom patří čokoláda, většina proteinových tyčinek či energeticky obohacené ovesné vločky. Silná alergie na potraviny pak může být životu nebezpečná. Pokud dojde k anafylaktickému šoku, ztrácíte schopnost dýchat.
Sledujte nás na sociálních sítích: