Švestka. Dříve byla královnou českých sadů, dnes je spíš skromnou obyvatelkou zahrad. Co se stane, když z ní získáte chutnou šťávu? Tohle jsou důvody, proč švestce v tekutém stavu dávat přednost!
Švestky obsahují 76 % až 87 % vody a podle zralosti 7 % až 14 % cukru. Lidé s diabetem by tedy měli být při konzumaci švestek a švestkové šťávy opatrní, nicméně ostatní se nemají čeho bát.
Švestková šťáva je bohatá na vitaminy A, C, E a K. Obsahuje také další vitaminové sloučeniny, jako je thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6 a folát. Mezi minerály nalezené v této šťávě patří draslík, sodík, vápník a železo. Tento nápoj přitom neobsahuje žádné mastné kyseliny ani cholesterol a je skvělým zdrojem energie. A nejen to. S čím dalším vám tohle sladké ovoce a šťáva z něj připravená může pomoci?
Regulace trávení a léčba zácpy
Je známo, že švestková šťáva stimuluje trávicí systém. Pokud trpíte zácpou nebo poruchou trávení, může vás již jedna sklenice dostat do pohybu. Dietní vláknina, kombinovaná s přítomností sorbitolu, stimuluje trávicí proces a přispívá ke zlepšení příjmu živin ve střevě.
Odvrácení chudokrevnosti
Švestková šťáva, která je skvělým zdrojem železa, zabraňuje výskytu anémie a jejích příznaků, včetně únavy, deprese a dušnosti.
Zdraví srdce
Antioxidanty přítomné ve zmíněné šťávě snižují hladinu cholesterolu, čímž zabraňují koronárním srdečním onemocněním. Obsah draslíku také podporuje celkové dlouhodobé zdraví srdce, zatímco vitamin K zabraňuje kalcifikaci (zvápenatění) tepen.
Snížení hladiny cholesterolu
Antioxidanty a rozpustná vláknina snižují LDL (špatný) cholesterol v těle a tím zabraňují ateroskleróze. (Ateroskleróza je způsobena akumulací tuku a cholesterolu v tepnách.) Nadměrný cholesterol zase vede k srdečnímu selhání a hypertenzi.
Funkční metabolismus
Díky široké škále vitaminů B je švestková šťáva schopna zajistit regulaci metabolismu, což zahrnuje regulaci enzymů a produkci hormonů, odstranění vrozených vad a posílení imunitního systému. Mimochodem, hustota živin v této šťávě je velmi vysoká, a díky přítomnosti leptinu, tedy hormonu, který říká tělu, že je plné, dochází k potlačování chuti k jídlu.
Bezproblémové dýchání
Četné studie spojily příjem šťávy ze švestky s lepší funkcí dýchání a nižším rizikem chronické obstrukční plicní poruchy. To vše díky přítomností klíčových antioxidantů, které mohou redukovat zánět a oxidační stres v dýchacích cestách.
Prevence proti osteoporóze
Seznam minerálů obsažených ve švestkové šťávě je jasným znamením, že tento nápoj přispívá k hustotě kostí a předchází vzniku osteoporózy. To je zvláště důležité, když lidské tělo začíná stárnout.
Sledujte nás na sociálních sítích: