V zimním čase se většina z nás poctivě dopuje citrusy a mandarinky patří mezi ty nejoblíbenější, jsou sladké povětšinou se dají dobře loupat, a tak jsou ideální zdravou svačinkou. Přesto toho mají na svědomí mnohem víc, než jen doplnění vitaminu C. Poznejte všechny jejich bonusy, a navíc příště už nemusíte vyhazovat ani kůru i ta najde své uplatnění.
Mandarinky jsou bohaté na vitaminy i minerály. Z minerálů obsahují vápník, hořčík, draslík a fosfor. Z vitaminů mají působivou dávku vitaminu C, ale také vitaminů A, E a skupiny B. Mandarinky jsou velkým zdrojem užitečných bioaktivních složek, jako jsou limonoidy a flavonové glykosidy. Kromě toho obsahují značné množství vlákniny. Díky působivému složení, mají mandarinky hned několik blahodárných účinků na naše zdraví.
Posilují imunitu
Na první místo rozhodně patří imunita, stejně jako ostatní citrusové plody i mandarinky dodávají tělu potřebný vitamin C, který se podílí na řadě procesů, které účinně posilují náš imunitní systém. Pro představu 100 g mandarinek obsahuje přibližně 31,55 mg vitaminu C, to je více než 1/3 denní doporučené dávky.
Podporují trávení
Mandarinky jsou bohatým zdrojem vlákniny, která přidává stolici na objemu a tím usnadňuje trávení a udržuje dobrou průchodnost střev. Vláknina také napomáhá absorpci živin z potravy a zpomaluje procesy trávení, tím prodlužuje pocity sytosti.
Protinádorové vlastnosti
Konzumace citrusových plodů, například mandarinek, hraje klíčovou roli v prevenci proti různým druhům rakoviny. A to díky přítomnosti protirakovinových složek, jako je vitamin C a silné bioaktivní molekuly, jako jsou limonoidy a quercitin. Citrusové plody, včetně mandarinek obsahují také pektin, což je další složka, která pomáhá při ochraně těla před vznikem více typů rakoviny.
Mandarinková kůra pro krásu
Kůra z mandarinek je také hojně používaná v kosmetice, kdy výtažky z ní jsou obsažené v přípravcích pro mastnou a přispívají k léčbě akné. Tento výtažek tonizuje, a zároveň také působí proti celulitidě a zmírňuje strie.
Mandarinková kůra pro zdraví
Některé zdroje obecně uvádějí, že kůra zmírňuje zvracení, nechutenství a záněty dýchacích cest. Byl v ní prokázán výskyt látek zvaných diterpenů a terpenoidů, které mohou hrát důležitou roli v boji proti různým druhům rakoviny.
Mandarinka jako koření
I vy si můžete pochutnat na mandarinkové kůře, stačí když si chemicky neošetřenou kůru usušíte a poté nadrtíte. Mandarinková kůra je nejčastěji využívána v asijské kuchyni. Dodává pokrmům charakteristické aroma a tím dodává jídlu lehce nasládlou a zároveň pikantní chuť. Její uplatnění najdete i při přípravě masa, kůra z mandarinek napomáhá jeho změknutí a dodává masu křehkost. Navíc neocenitelnou výhodou je fakt, že pomáhá po jídle snižovat nadýmání a pálení žáhy.
Mandarinka v aromaterapii
Mandarinka je také velmi oblíbená v aromaterapii. Stimuluje psychiku, osvěžuje, dezinfikuje, působí jako tonikum, podporuje nervovou činnost a rovněž uvolňuje, působí proti křečím, podporuje snižování krevního tlaku a mimo jiné i příznivě ovlivňuje činnost žaludku.
Sledujte nás na sociálních sítích: