Jakou máte spotřebu česneku, jablek, grapefruitů nebo rajčat? Ať už řeknete cokoli, minimálně ji zdvojnásobte. Tyto poklady přírody totiž značně omezují pravděpodobnost jedné z nejobávanějších chorob dnešní doby!
Co se týče statistického výskytu rakoviny, z evropského hlediska obsadila Česká republika přední příčky. Bohužel. Touto nemocí totiž každoročně onemocní přes 94 tisíc lidí, což znamená, že v průběhu života postihne rakovina každého třetího našince. Odborníci jsou také toho názoru, že Češi nejvíce trpí kožními nádory, dále pak karcinomy tlustého střeva, konečníku, prsou a prostaty. Existuje alespoň nějaká prevence? Ve vědeckých kruzích se povídá, že by ji snad mohly představovat tyto potraviny. Jíte je v hojném množství i vy?
Česnek. Ten nesmí v kuchyni chybět
Aromatický poklad patří k nejstarším a nejrozšířenějším kulturním rostlinám původem z Orientu. Tato univerzální kořenící přísada obsahuje kromě jiného také silici, cukry, vitaminy B i C, síru, flavonoidy a unikátní látku zvanou alicin. Je mnohokrát prokázáno, že právě poslední jmenovaná složka pomáhá odstraňovat škodlivé radikály z organismu, čímž značně omezuje pravděpodobnost zmíněné choroby. Zároveň posiluje imunitu, reguluje hladinu cholesterolu i krevního tlaku a zlepšuje kognitivní funkce.
Jablko je vyloženě na předpis
Američtí experti z newyorské Cornellovy univerzity prostřednictvím svého průzkumu zjistili, že „
obyčejné“ jablko má téměř zázračné schopnosti. Podle nich toto ovoce obsahuje kromě vitaminů a minerálů také několik sloučenin s antirakovinovým účinkem, které snižují riziko onemocnění o téměř 30 %. Důvodů, proč si na šťavnatém plodu pochutnat, je ale víc. Kulatý patron dobré kondice prospívá srdci, díky vláknině podporuje hubnutí a léčí také migrénu.
Grapefruit jako medikament
Jaký je váš postoj ke grepu? Pokud se mu vyhýbáte, zřejmě je nejvyšší čas své stanovisko trochu přehodnotit. Poznatky jedné z posledních studií, jež byly publikovány v magazínu American Cancer Society, informují o tom, že tenhle exotický drahokam nabízí úctyhodné množství antioxidantů zabraňujících rozvoji rakovinových buněk. Pod svrchní ochrannou vrstvou na vás však čeká i poctivá dávka vitaminu C, jež přispívá k zesílení imunity, což k vaší ochraně samozřejmě jenom přispěje.
Nevykazujte ze stravy ani rajče
Pokud jde o zmíněné antioxidanty, i rajská jablíčka jimi doslova překypují. A speciálně jeden konkrétní se skloňuje vůbec nejčastěji. Jmenuje se lykopen a jeho vlivem mají kulaté plody svou typickou barvu. Ale pozor, on toho má v popisu práce mnohem víc! Lykopen chrání buňky před škodlivými radikály, jež rozvoji rakoviny nesmírně nahrávají. Tedy alespoň podle amerického výzkumu publikovaného v časopise Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.
Sledujte nás na sociálních sítích: