Patříte k těm, kdo si „život rádi osladí“? Pak to zkuste cukrem, který se získává z květů kokosových palem. Ten má nízký glykemický index a pomůže při normalizaci krevního tlaku. Dodá také energii a zvýší ochranu před nachlazením!
Také máte pocit, že poslední roky vládne malé kokosové šílenství? Z těchto exotických ořechů už se používá olej, mléko, voda nebo bezlepková mouka, která je stále oblíbenější. Jenže tím nabídka „tropického sortimentu“ ještě nekončí, neboť z nektarů květů kokosových palem se vyrábí i cukr. Měli byste s ním sladit i vy? Poznejte jeho zajímavá pozitiva, která vás možná přimějí dát mu šanci!
Podpora trávení, která přijde vhod
Zmíněné sladidlo je unikátní tím, že nabízí vzácnou látku zvanou inulin. Ta v tlustém střevě funguje jako zdroj živin pro mikroorganismy a přátelské bakterie, čímž pro ně vytváří ideální životní prostředí. Takže ano, ochucovadlo z palmy je vlastně účinným probiotikem, jež zlepšuje proces trávení. A to není špatná „funkce“!
Nízký glykemický index ocení hlavně diabetici
Čistě pro srovnání, glykemický index bílého rafinovaného cukru je 70. Med má podle lékařů „
na triku“ číslo 90. Hodnota kokosového cukru se ale pohybuje kolem 30, proto je jako jeden z mála vhodný i pro diabetiky. Jistě ho však ocení i jedinci, kteří se nějakým způsobem snaží zredukovat svoji váhu.
Posílení imunity. To by člověk nečekal
Existují hned dva důvody, proč produkt, jehož domovinou je Indonésie, pomáhá snížit riziko viróz, chřipky a dalších nepříjemných patálií. Vykazuje poměrně velké množství antioxidantů, které zabraňují oxidačnímu stresu – největšímu nepříteli silné imunity. Dále se v něm nachází hojně vitaminu C, což je posilovač obranyschopnosti „jako malovaný“.
Lepší tlak i dávka energie
Odborníci se netají ani tím, že v uvedeném sladidle se kromě železa a zinku vyskytuje také draslík. Právě tento minerál je asi nejčastěji spojován s regulací arteriální hypertenze, s níž má potíže stále více lidí. Dostatek draslíku ovšem zabraňuje i únavě, svalovým křečím a nadýmání. Samozřejmě nikdo neříká, že byste kokosový cukr měli konzumovat po kilech, nicméně když už sladit, proč ne alespoň nějakou „zdravější“ variantou. Nebo to vidíte jinak?
Sledujte nás na sociálních sítích: