Dát si takhle ke svačině rohlík se salámem? Pro jednou se samozřejmě nic nestane, ovšem v případě pravidelnější konzumace počítejte s rychlejším stárnutím, otoky i akné. Stejná výstraha platí pro bílé pečivo nebo sladkosti!
Neustále nakupujete krémy, noční séra, hydratační tělová mléka a další produkty, které slibují krásnou, mladistvou a zdravou pokožku? Nechceme být poslem špatných zpráv, ale pokud ze svého jídelníčku „nevyženete“ jisté potraviny, ani ta nejdražší kosmetika vám perfektní vizáž nezaručí. Před čím konkrétně odborníci varují?
Zpracované maso jako postrach zrcadla
Slanina, šunka nebo párky. Pokud pro tyhle laskominy chodíte do uzenin často, nemáme pro vás zrovna příznivé zprávy. Jmenované produkty masného průmyslu totiž obsahují vysoký podíl tuku, cholesterolu a sodíku. Že vám to zase tolik ublížit nemůže? Opak je pravdou! Vezmeme-li to komplexně, uvedené složky urychlují biologický proces stárnutí, přičemž nahrávají zadržování tekutin, vzniku otoků, akné, černých teček, kruhů pod očima i celulitidy. Ještě pořád trváte na tom, že si k večeři dáte tu klobásu?
I sladkosti mají temnou stránku
Patříte k těm, co si život rádi osladí? Dopřát si občas něco na zub je víceméně v pořádku, ovšem jiná písnička je to v případě, že to s konzumací sušenek, bonbonů, čokoládových tyčinek a koblih trochu přeháníte.
„Nadměrná konzumace sladkostí nesouvisí jen s obezitou a zvýšeným rizikem demence. Molekuly rafinovaného cukru se zachycují k proteinovým vláknům buněk uvnitř kůže, což je proces, který rozšiřuje póry a poskytuje ideální podmínky pro vznik vrásek. Cukr však nevratně ničí i kolagen a elastin, tedy bílkoviny, jež udržují pokožku jemnou a pružnou,“ varuje americká dermatoložka Susan Stuart.
Bílé pečivo jako tabu
Ačkoli oproti minulosti je dnes trend zdravé výživy o něco rozšířenější, pravdou zůstává, že bílý chléb a rohlíky jsou v České republice stále na špici. Proč je to špatně? Potraviny vyrobené z „bledé“ mouky, jako jsou těstoviny a zmíněné pečivo, mají vysoký glykemický index. To znamená, že rychle zvyšují hladinu glukózy v krvi a nutí tělo produkovat inzulin. Vyšší produkce inzulinu podle dermatologů úzce souvisí se vznikem zánětů, které zase bývají spojovány s akné i různými vyrážkami. Dlužno dodat, že ve hře jsou také zdravotní komplikace, jelikož zánět bývá častým strůjcem viróz, infekcí, cukrovky, depresí, migrény či bolesti kloubů.
Sledujte nás na sociálních sítích: