Jak často jíte batáty? Ať už řeknete cokoli, vůbec neškodí jejich spotřebu ještě o něco navýšit. Tyto poklady totiž bojují proti růstu rakovinných buněk a posilují imunitu. Pozitivní vliv však mají i na zrak či krevní tlak.
Nejsou brambory jako brambory? Přesně tak! Přestože oblíbenost těch „klasických“ nikdo nepopírá, stále častěji se teď mluví i o těch sladkých neboli batátech. A to z logických důvodů! Ukázalo se totiž, že plodina pocházející z mexického poloostrova Yucatán nabízí kromě své zajímavé chuti i fascinující zdravotní účinky. Proč tuto oranžovou potravinu vědci tolik vychvalují?
Lahodný lék proti rakovině? Vypadá to tak
Velice rozsáhlá a dlouhodobá studie, jejíž poznatky byly publikovány v magazínu Cancer Letters, odhalila, že vysoký podíl obsažených pigmentových molekul (antokyanů) zabraňuje růstu rakovinných buněk až o 48 %. Ruku k pomyslnému dílu přidají i flavonoidy, což jsou látky rostlinného původu známé pro své silné antioxidační působení. Odborníci proto neváhají tvrdit, že batáty mohou v prevenci rakoviny hrát hodně důležitou roli. A s tím vlastně souvisejí i následující řádky.
Posílení imunity, které nezůstane bez odezvy
Závěry jiného výzkumu, tentokrát zveřejněného v časopise The British Journal of Pharmacology, informují zase o tom, že určitý typ škrobu přítomný ve zmíněném cizokrajném pokladu příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru, což nesmírně svědčí obranyschopnosti. Dlužno dodat, že tato živina rovněž vykazuje protizánětlivé působení, proto předchází mimo jiné i diabetu, chronické únavě, infekcím a depresím. Jste z účinků jmenované přílohy příjemně překvapení? Věřte, že schopností, kvůli nimž si ji budete dělat častěji, má víc.
Bystrý zrak a ostré vidění
Že jen mrkev je dobrá pro oči? Co vás nemá, i jmenované brambory jim ve všech směrech prospívají! Je to proto, že se v nich ukrývá hojné množství vitaminu A, stejně jako luteinu a zeaxantinu, jež snižují riziko makulární degenerace. Jen na vysvětlenou – příčinou tohoto onemocnění je poškození oční sítnice v místě nejostřejšího vidění.
Regulace (nejen) krevního tlaku
Dáte-li této dobrotě, ze které se dá připravit kaše i báječný koláč, šanci, opravdu se vám odvděčí. Vždyť do popisu její práce patří i to, že pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a škodlivý cholesterol. Ve značné míře za to může přítomný draslík, jenž výrazně omezuje riziko kardiovaskulárních chorob.
Sledujte nás na sociálních sítích: