Držíte dietu, nebo vás trápí alergie a nesnášenlivost na lepek? Už vás někdy napadlo, jak nahradit tak běžnou potravinu jako je chléb a pečivo?
Hledáme možné náhrady především kvůli sacharidům, které jsou v pečivu obsažené, protože špalda, žito nebo pšenice jsou opravdové sacharidové bomby. Tak třeba na 100 gramů pšeničné mouky připadá 76 gramů sacharidů.
Bohužel mnozí z nás si na chléb a pečivo zvykli natolik, že si snídaně nebo večeře bez nich nedokážou ani představit. A proto právě vám nabízíme několik možných alternativ klasického chleba, která vám budou nejen chutnat, ale navíc obsahují málo sacharidů.
Toast ze sladkých brambor
Představte si k večeři báječné obložené toasty. Už se vám sbíhají sliny? Nahraďte běžné toasty plátky sladkých brambor. Nakrájejte je na plátky a dejte do toastru. Po krátké chvilce budou mít batáty křupavou krustu a obložit si je můžete čímkoli, co máte rádi. Namažte plátky třeba kozím sýrem a posypejte jarní cibulkou.
Rýžové vafle
Stejně jednoduché jsou i rýžové vafle. Kulaté plátky najdete v každém supermarketu a dají se jíst jak sladké, tak slané. Velkou předností je fakt, že obsahují jen 6 gramů sacharidů a mají 30 kalorií. Pokud chcete počet kalorií jedné porce snížit na minimum, můžete si dát vafle s nízkotučným tvarohem nebo krůtí prsní šunkou.
Chia chléb
Chia semínka jsou už delší dobu velmi populární. Není divu, jsou opravdu superzdravá a pomáhají při hubnutí. Nezaručí nám sice, že kila zmizí přes noc, ale dokážou zasytit a obsahují skutečně hodně výživných látek jako jsou například omega-3 mastné kyseliny. Chia semínka najdeme v mnoha výrobcích – müsli tyčinkách, pudinku nebo právě jako alternativa chleba. Chia chléb zakoupíte ve speciálních prodejnách se zdravou výživou. Pokud byste si chléb chtěli upéct doma sami, stačí semínka přidat do běžného těsta na celozrnný chléb.
Chléb z bílků
To sice není nic pro lidi s nesnášenlivostí na gluten, ale je super pro všechny, kteří drží nízkosacharidovou dietu. Na jedné straně sice obsahuje bílkový chléb velmi malé množství sacharidů, zato má hodně bílkovin a bohužel i tuku. Počet kalorií je tak vyšší než u celozrnného chleba, ale jeden krajíček bílkového chleba vás zasytí na delší dobu, což využívá třeba známá Atkinsova dieta.
Fialový chléb
Ve snaze najít nejlepší alternativu chleba přišli vědci ze Singapuru s takzvaným fialovým chlebem. Na sociálních sítích se stal díky své fialové barvě rychle hitem. Tu ovšem nemá získanou z potravinářského barviva, stojí za ní tajemství zvané antokyan. Je to ve vodě rozpustná barevná látka, stejná, jakou najdete třeba v ostružinách. A právě díky ní vás chléb zasytí déle. Kromě toho je tato látka bohatá na antioxidanty, které chrání naše tělo před rakovinou.
Tak, pro kterou variantu byste se rozhodli vy?
Sledujte nás na sociálních sítích: