Dlouhou dobu byl kokosový olej považovaný za zdravou alternativu k ostatním olejům používaných v kuchyni. Ale teď zařadili vědci zpátečku…
Kokosový olej je opravdový všeuměl. Jeho použití je široké – od kuchyně, přes péči o tělo, nebo dokonce i pro zvířecí miláčky. Ovšem obsahuje až 92 procent nasycených mastných kyselin, tedy takový druh tuku, před kterým experti z oblasti výživy a zdraví varují. Nasycené mastné kyseliny totiž zvyšují hladinu cholesterolu a tím i riziko pro onemocnění srdce a mozkové mrtvice. Ale dlouhou dobu byl kokosový olej považován za jeden z nejzdravějších. Jak to bylo možné?
Trochu zpackaný výzkum
Dlouho se uvádělo, že obyvatelé, u kterých patří kokos už tradičně ke každodenním potravinám, netrpí výše zmíněnými onemocněními srdce a mozku o nic víc než ostatní celosvětová populace. To vědci považovali jako znamení toho, že kokos tedy nezvyšuje riziko pro srdeční onemocnění a mozkové mrtvice. Ovšem při tom vůbec nebrali v potaz fakt, že tito obyvatelé v široké míře konzumují dužinu ořechu a nejen, že si jídlo dochucují kokosovým olejem.
Dobrý a špatný cholesterol
Velmi dlouho také vládla domněnka, že kokosový olej zvyšuje pouze ten „dobrý cholesterol“ HDL, který srdce před možnými onemocněními dokonce chrání. Ovšem studie publikovaná v
„Journal of the American College of Cardiology“ ukázala, že ani tento
„dobrý cholesterol“ nedokáže před srdečními chorobami ochránit. A kromě toho navíc zjistili, že lidé s vysokou hladinou cholesterolu HDL mají i vyšší riziko úmrtí, ačkoli nemusí být způsobené srdečním infarktem nebo mozkovou mrtvicí.
Pád z piedestalu
Z toho lze vyvodit, že kokosový olej riziko srdečních onemocnění nesnižuje, a nemůže tedy být považován za zdravou alternativu. Samozřejmě je nedostižný díky své speciální chuti a aroma, které dokážou mnoho pokrmů výborně doladit. Při každodenním použití to ovšem umí i běžné oleje, jako je ten řepkový nebo olivový.
Sledujte nás na sociálních sítích: