Že střevům a trávení mohou uškodit jen tučná jídla? Tak takhle jednoduché to opravdu není. Do situace totiž zasahuje i to, jak dlouho spíte! A co s tím vším mají společného genetické dispozice?
Drtivý dopad spánkové deprivace je zřejmý. Podle odborníků nedostatek nočního odpočinku zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob, depresí, diabetu a chronických bolestí, stejně jako rakoviny, migrény, a dokonce i předčasného úmrtí. To zní jako něco, kvůli čemu si těch osm doporučovaných hodin se zavřenými víčky skutečně dopřát, nemyslíte? Když to neuděláte, můžete prý také zapomenout na to, že by vám trávení kdovíjak fungovalo.
Ta záležitost se střevním mikrobiomem
Možná se teď ptáte sami sebe – co je to ten střevní mikrobiom? Zjednodušeně řečeno jsou to všechny mikroorganismy a jejich genetický materiál, jež se nacházejí v gastrointestinálním traktu. V tenkém střevě převládají laktobacily, koliformní bakterie, streptokoky, bifidobakterie a fusobakterie. V tlustém se vyskytují zase spíše bakteroidy, bifidobakterie, eubakterie a kvasinky. Čím rozmanitější střevní mikrobiom je, tím je na tom podle lékařů člověk lépe. A tím se dostáváme k tomu, že právě tu potřebnou rozmanitost hodně ovlivňuje i to, jak dlouho pobýváte v pyžamu.
„Kvalitní spánek nepochybně vede ke zlepšení celkového zdraví, zatímco jeho nedostatek mívá drtivé následky. Už mnoho výzkumů prokázalo, že se během jeho nejhlubších fází mozek zbavuje nahromaděného odpadu a toxinů, které kolují v systému. A protože mozek a střeva spolu úzce spolupracují, spánková deprivace logicky dopadá i na trávení a další aspekty zajišťující dobrou kondici,“ poodkrývá souvislosti lékař a vědecký výzkumník Robert Smith, který působí na americké Nova Southeastern University. Ten však dodává, že dění ve střevním mikrobiomu nenarušuje jen ponocování a časné vstávání. Co dalšího tu ještě škodí?
Ve hře jsou i geny nebo léky
Bakteriální prostředí gastrointestinálního traktu dle názoru jmenovaného specialisty mění k horšímu i užívání některých léků, a to včetně antibiotik. Pochopitelně si svůj podíl nese i nevhodná strava plná tučných a kalorických jídel. Co je ale trochu překvapující, to je fakt, že do střevního mikrobiomu zasahují i genetické dispozice. Tak dobře, že ho můžeme trochu „rozmazlovat“ alespoň tím spánkem a zdravou stravu, že?
Sledujte nás na sociálních sítích: