Prostreno.cz

Zdravotní rizika spojená s konzumací smažených brambor

Brambory mají příznivý vliv na mozek, srdce, imunitu i trávení. Pokud je ale neuvaříte správně, prý vás mohou připravit i o život! Skutečně?!

Brambory jsou čtvrtou nejvíce konzumovanou plodinou na světě, a to hned za rýží, pšenicí a kukuřicí. Pokud se ptáte, jak to s nimi vypadá u nás, i našinci mají „naskladněno“. Roční průměrná spotřeba na osobu se totiž pohybuje v rozmezí 65 a 70 kilogramů (1). Jsou brambory i vaší oblíbenou přílohou? Pak byste možná měli vědět, že i když jsou svým způsobem zdravé, dávají se do spojitosti s předčasným úmrtím.

Světlá stránka 

Co se týká prospěšných účinků, odborníci zastávají názor, že brambory jsou skvělým zdrojem vitaminů skupiny B i vitaminu C. Nachází se v nich prý také celkem slušné množství manganu, fosforu, draslíku, hořčíku, železa a vápníku, ovšem ochuzené nejsou ani o vlákninu a bílkoviny (2).

Díky tomu zabraňují poškození buněk, příznivě ovlivňují trávení, podporují činnost kardiovaskulární soustavy, normalizují tlak a představují prevenci rakoviny. Dále snižují riziko cévní mozkové příhody, regulují cholesterol a zlepšují náladu, neboť přispívají k produkci serotoninu a dopaminu. To z nich vlastně dělá i lék na úzkost, depresi, chronický stres a nespavost. Tato plodina má také příznivý vliv na učení a paměť, neboť rozšiřuje cévy, čímž povzbuzuje krevní oběh. Zároveň posiluje imunitu, tlumí záněty a zachovává harmonické trávení (2). Slušný výčet pozitiv, viďte? Ovšem pozor, vše je podmíněno tím, jak si tuto potravinu v kuchyni připravíte.

Hrozba, která visí ve vzduchu

A teď pomalu přicházejí ta šokující negativa. Závěry americké studie (3) z roku 2017, které byly publikovány v magazínu The American Journal of Clinical Nutrition, sdělují, že lidé, kteří jedí smažené brambory dvakrát týdně, mají zvýšené riziko předčasného úmrtí. Tušíte asi správně, že kámen úrazu nebude v žádné pochybné odrůdě, ale spíše v tuku, který se do nich na pánvi nebo ve fritovacím hrnci „nasákne“. A co teď?

Brambory pro vás nemusejí být špatné. Tedy pokud jsou vařené správným způsobem, což znamená na páře a bez hromady másla, tuku, sýru a smetany. Vezmete si tuto radu k srdci i talíři? (4)

Zdroj: (1) www.dtest.cz/clanek-3322/cesky-stravnik-v-promenach-casu, (2) www.cs.wikipedia.org/wiki/Lilek_brambor, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5486204/, (4) názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Tousty k snídani

40min
(41 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

2h a 10min
(38 hlasů)

Fitness palačinky

15min
(1 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba