Zatímco o víkendech si na tom, co jíme, dáváme většinou více záležet, v pracovní dny, kdy není příliš času nazbyt, se odbýváme kdečím. A nezřídka se tak stává, že po příchodu domů máte přeplácaný žaludek, nemáte chuť ani náladu na nic, natož ještě připravovat nějakou večeři. My pro vás máme ale hned několik tipů, jak si připravit chutnou, zdravou a rychlou večeři, nebo třeba oběd do práce, i během týdne.
Bylinkové crepes s lososem
Na crepes (neboli palačinky) potřebujete:
- 150 g mouky
- 2 vejce
- 300 ml mléka
- 30 rozpuštěného másla
- polovinu svazku pažitky
- 4 větvičky kopru
- olej
Na náplň:
- 500 g zeleného chřestu
- 7 ředkviček
- 200 g uzeného lososa
- 1 citron
Dip:
- 150 g čerstvého kozího sýra
- 100 g kysané smetany
- šťávu a kůru z půlky citronu
- 1 čajovou lžičku medu
- sůl a pepř
Postup:
Přísady na dip smíchejte dohladka. Potom vyšlehejte těsto z mouky, větší špetku soli, vejce a mléka a nechte 30 minut odstát. Umyjte chřest, oloupejte a odkrojte dřevnaté části. Nechte povařit dvě minuty v osolené vodě, potom slijte a propláchněte studenou vodou. Umyjte ředkvičky a nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte máslo a třetinu bylinek a vmíchejte do odstaveného těsta. Na kapce rostlinného oleje usmažte tenké palačinky. Palačinky plňte uzeným lososem, ředkvičkami a chřestem a posypte trochou zbylých bylinek. Trochu nasypte také na dip. Servírujte s plátkem citronu.
Rajčatová polévka s čerstvým kozím sýrem
Potřebujete:
- 2 šalotky
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 400 ml zeleninového vývaru
- 800 g rajčat z plechovky
- 5 stonků tymiánu
- sůl, pepř
- špetka cukru
- 50 g vojtěškových výhonků
- 200 g čerstvého kozího sýra
- 100 g smetany
- 4 lžíce nasekané pažitky
- 1 lžíce sladké papriky
Postup:
Šalotku a česnek oloupejte, obojí jemně nasekejte a osmažte na horkém oleji. Zalijte vývarem. Přidejte celou plechovku rajčat a nechte povařit. Omyjte tymián a svázaný přidejte spolu se solí, paprikou, pepřem a cukrem do polévky a nechte asi 20 minut na mírném ohni vařit. Opláchněte výhonky, hrnec sundejte z ohně, vyjměte svazek tymiánu a přidejte kozí sýr a smetanu. Rozmixujte najemno. Podle potřeby přidejte trochu vývaru nebo nechte ještě trochu povařit. Dochuťte, rozdělte do misek a ozdobte výhonky a pažitkou.
Středomořský koláč
Potřebujete:
- 175 g špaldové mouky
- 100 g másla
- 80 g zakysané smetany
- 1 lilek
- 1 cuketa
- 2 červené a žluté papriky
- 1 červená cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce nasekané petrželky
- sůl, pepř
- 100 g fety
- 1 žloutek
Postup:
Mouku, půl lžičky soli a máslo nakrájené na kostky zpracujte na drobenku. Přidejte zakysanou smetanu a spojte všechno do hladkého těsta. Podle potřeby přidejte trochu studené vody nebo mouky. Zabalte do potravinářské folie a dejte na 30 minut do chladu. Na oblohu omyjte lilek, cuketu a papriky, očistěte a nakrájejte na kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. Všechno smíchejte s olejem, solí a pepřem. Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Těsto vyválejte na pomoučeném vále do kulata na výšku asi 6 mm a položte na plech s pečícím papírem. Na těsto rozprostřete zeleninu a okrajem těsta lehce přikryjte. Okraj potřete rozšlehaným žloutkem. Pečte v troubě asi 40 minut. Po upečení posypte petrželkou a můžete podávat.
Sledujte nás na sociálních sítích: