Jste nějací nepozorní a hůře vidíte? Máte sklony ke špatným náladám? Možná je to tím, že nejíte dost brokolice, hovězího masa a tučných ryb!
K omega-3 mastným kyselinám se pozornost výživových poradců upírá stále. Bohužel ani častá upozornění na jejich důležitost nestačí k tomu, aby jich moderní populace měla dostatek, jak uvádí nejnovější statistiky. Jakou roli v těle hrají a proč se bez nich neobejdete?
Podpora hlavy, srdce i imunity
Jmenované tuky jsou klíčové pro mozkové funkce, přičemž snižují riziko degenerativních poruch. Zároveň omezují pravděpodobnost srdečních onemocnění, obezity, rakoviny i diabetu. Dále představují prevenci rakoviny, zmírňují menstruační bolesti a posilují obranyschopnost. Dle Světové zdravotnické organizace (WHO) a Evropského úřadu bezpečnosti potravin (EFSA) by se denní příjem těchto látek měl pohybovat v rozmezí 250 až 300 mg. Jak lze poznat, že trpíte jejich nedostatkem? Poslouchejte své tělo a nepodceňujte tyto varovné signály!
Nepozornost a roztěkanost
Velice rozsáhlá americká studie publikovaná v magazínu Nutrients prokázala, že nízké hladiny omega-3 mastných kyselin vedou k poruchám pozornosti, nesoustředěnosti i problémům s učením. Souběžně zvyšují riziko deprese a podstatně zhoršují její průběh, pokud už jí člověk trpí.
Ovšem i selhání zraku, popřípadě jiné oční potíže ukazují na jejich absenci, jak naznačují poznatky další studie zveřejněné v časopise American Journal of Clinical Nutrition. Jestli si tedy nechcete „zahrávat“ s šeroslepostí, šedým i zeleným zákalem, či dokonce slepotou, berte „dodávky“ těchto kyselin zodpovědněji. On si je totiž organismus nedokáže vytvořit sám, i když by sebevíc chtěl. A tím se dostáváme ke zdrojům těchto nepostradatelných živin.
Ryby nebo ústřice
Mezi nejštědřejší zprostředkovatele omega-3 mastných kyselin patří tučné ryby a mořské plody. Dále pak vlašské ořechy, chia, lněná i dýňová semínka, mandle, tofu, květák, brokolice a mléčné výrobky. Nic nezkazíte ani tím, když navýšíte příjem hovězího masa.
Sledujte nás na sociálních sítích: