Stravujete se zdravě, pravidelně sportujete, ale tuk na břiše přesto nechce zmizet? Tahle potravina by mohla být důvodem.
Abyste zhubli dlouhodobě, měli byste přestat konzumovat příliš mnoho alkoholu, tuku, sladkostí a sacharidů. Tedy to jste si doteď možná také mysleli. Výsledky jedné studie z univerzity Queen Mary v Londýně dokazují, že za naše přebytečná kila – především na břiše, může úplně jiná potravina. Sodík, který je obsažený především v kuchyňské soli.
Látková výměna se zastaví
Podle odborníků se naše spotřeba soli pohybuje zhruba na čtyřnásobku toho, než kolik ve skutečnosti potřebujeme. Denní potřeba soli je u dospělého člověka 1,4 gramu. A proč vlastně příliš velká spotřeba soli brání ve ztrátě nadbytečné váhy? Protože sodík v ní obsažený nutí tělo k tomu, ukládat vodu v tkáních a působí tak kontraproduktivně při redukci váhy. Příliš velká konzumace sodíku kromě toho mění naši látkovou výměnu a brání speciálně tuku na břiše, aby se rozpouštěl.
Výsledky studie potvrdily, že s každým gramem soli, které zkonzumujeme, stoupá riziko nadváhy o 25 procent.
Jak snížit konzumaci soli
Pokud chcete jíst méně soli, existuje několik triků, jak potravinám dodat na chuti. Můžete například místo obyčejného vaření jídlo připravovat na grilu, který mu dodá o chuť i bez přidání soli.
Také koření dodá zelenině a masu jiný nádech. Špetka čerstvě umletého pepře, snítka tymiánu nebo stroužek česneku stačí na pozitivní změnu chuti. A navíc koření nemá žádné kalorie!
Podobně jako s kořením můžete dodat jídlu na kyselosti. K tomu stačí použít jenom trošku balzamikového octa nebo citronové šťávy a ryby nebo kuřecí prsa chutnají hned mnohem lépe.
Důležité je také výrazně omezit konzumaci průmyslově vyrobených hotových jídel, ve kterých je soli opravdu velké množství.
Sledujte nás na sociálních sítích: