Koření bývá nedílnou součástí chutných jídel. Obohacuje je, dodává jim šmrnc a plnost. Některé druhy zároveň posilují srdce. Tak se zásobte zázvorem i skořicí, tělo vám poděkuje!
Podle Českého statistického úřadu téměř třetina Čechů umírá na nemoci srdce. Muže i ženy nejčastěji potkává chronická ischemická choroba srdeční, která tvoří polovinu úmrtnosti na nemoci srdce. Na druhém místě je selhání srdce a akutní infarkty myokardu. Naštěstí některé druhy koření zdraví srdce posilují a předcházejí tak kardiovaskulárním onemocněním. Které to jsou?
Skořice
Skořice patří do skupiny ochucovadel, která vykazuje antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Již dávno se jí, že chrání před různými chorobami, včetně problémů se srdcem. Nevíte, jak ji konzumovat? Skvěle doplňuje plnou chuť kávy a snižuje hladiny glukózy a cholesterolu v těle. Denně byste ale neměli přijmout víc než 3 gramy tohoto koření.
Česnek
Česnek si mnozí cení pro antimikrobiální a antioxidační vlastnostmi. V pozadí těchto účinků stojí alicin. Udává se však, že česnek zároveň snižuje hladinu cholesterolu i hladinu cukru v krvi. Chrání před trombózou, a pokud jste to nevěděli, tak pomáhá při žaludečních a střevních obtížích a je užitečný při léčbě křečových žil.
Zázvor
Gingerol, aktivní sloučenina v zázvoru, má analgetické, sedativní, antipyretické a antibakteriální účinky. Vědci naznačují, že pravidelná konzumace zázvoru snižuje hladinu špatného cholesterolu, který prokazatelně zvyšuje riziko srdečních onemocnění.
Chilli papričky
Chilli papričky podporují krevní cirkulaci, zvyšují rychlost metabolismu a stimulují žaludeční sekreci. Díky přítomnosti vitaminu C také podporují imunitu a udržují krevní tlak na optimální úrovni. Zvládnete jejich ostrou a výraznou chuť?
Semena celeru
Semena celeru se běžně používají v oblasti Středomoří. Připravuje se z nich čaj, ale můžete jimi posypat třeba i salát, nebo si z nich připravit populární celerovou sůl. Bojují proti zánětu a vysokému krevnímu tlaku.
Kardamom
Nejen Indie kardamom uctívá jako božstvo. Stále populárnější koření štiplavé a mírně sladké chuti je nabité vitaminy A a C, vápníkem, železem, zinkem a dalšími živinami, o nichž je známo, že zabraňují tvorbě krevních sraženin a posilují zdraví srdce. Můžete jej přidat do různých dipů, nebo pod maso.
Sledujte nás na sociálních sítích: