Jídlo je nejen životně důležité, ale je to také jedna z mála radostí, která nám zůstala při zákazu kontaktu a společenského „klidu“. A právě teď by mohlo být občas těžké, některé potraviny sehnat. Ale to nevadí – následující recepty se vám podaří uvařit z téměř „ničeho“.
Možná jste celý den pracovali tak usilovně, že jste propásli ten jedinečný okamžik, kdy se doplňovalo zboží v obchodech. Nebo se možná momentálně bojíte vyjít ze dveří. Anebo možná nesmíte… Možná vám tedy následující recepty pomohou vyčarovat z nejhlubších útrob lednice a nejzapadlejšího kouta spíže chutná jídla.
Spaghetti aglio, olio e peperoncini
Potřebujete jen to, co je v názvu. Tedy špagety (nebo v nouzi i jiné těstoviny) vykoupete v olivovém oleji, do kterého jste předtím ponořili česnek a chilli. A máte hotovo!
Bazalkové pesto bez bazalky
Projděte ještě jednou zásoby zeleniny. Není tam náhodou baby špenát? Petrželka? Rukola? Lístky ředkviček? A nemáte od každého trochu? Cokoli zeleného, co najdete – a nemusí být už v top kondici – smíchejte s trochou česneku, přidejte ořechy (opravdu, i třeba arašídy), olej a tvrdý sýr nebo ančovičky a rozmixujte. Osolte a opepřete. Podávat můžete s těstovinami nebo klidně i jako pomazánku na toast.
Risotto
Risotto má vždycky nádech luxusu – možná proto, že ho dlouho mícháte, nebo že se na něj používá speciální rýže. Nakonec je to ale vždycky jen nějaká speciální verze toho, čemu jsme jako děti říkaly „rejžoto“. Ovšem na skutečné risotto potřebujete speciální rýži (dokud ale panují krizové podmínky, můžete použít i tu obyčejnou dlouhozrnnou), malou cibuli, trochu bílého vína, vývar, trochu másla a parmazán (nebo jiný sýr, který v lednici najdete). Přidat můžete i hrášek nebo špenát. Houby přidávejte do risotta teprve, až když je předtím osmažíte na trošce másla a smícháte s trochou sýra.
Sledujte nás na sociálních sítích: