Opojné vůně, výrazné barvy, čerstvé chutě. Jaro je kouzelným časem, který po zimě přináší lepší náladu i pohlazení všech základních lidských smyslů. Stačí si ho nandat na talíř ve formě svěžích a sezonních produktů. Které patří k těm oblíbeným?
Mnoho lidí, kteří nakupují ve velkých hypermarketech, mají pocit, že jisté potraviny jsou k dispozici po celý rok. Sezona? Vymezený čas? Co je to? Vždyť v tomhle regále můžu koupit to a ono vakuované, támhle zase zamražené a až půjdu další uličkou, poohlédnu se po konzervách. Tak jistě, je to pohodlnější, než se vydat na farmářský trh. Jenže na úkor skutečně svěžích chutí a čerstvosti. Je hřích jaro promarnit, vždyť nabízí tolik pokladů!
Chřest
Chřest je mimořádně univerzální a lze ho připravit různými způsoby. Lze ho restovat, grilovat, dusit, vařit, zapékat. (Mimochodem, slaný chřestový koláč je naprosto famózní, stejně jako krémová chřestová polévka.) Chřestová sezona přitom začíná koncem dubna a končí v půlce června. (Podle přísloví chřest chutná do třešní.)
Ředkvičky
Ředkvičky patří mezi první čerstvé druhy zeleniny po zimním období. Chutnají jen tak, na chlebu s máslem, ale kdo již ochutnal ředkvičkovou polévku nebo ředkvičkovou smaženici, ví, jaké to je, mít jaro v ústech.
Rebarbora
O rebarboře je známo, že i když je to zelenina, chutná v pokrmech typických pro ovoce. Pověstné jsou sladké buchty a koláče, rebarbora se však hodí i k masu a sýrům. Její čas přichází v květnu a trvá zhruba jen do poloviny června. Pak v ní prudce stoupá podíl kyseliny šťavelové.
Avokádo
Začátek května je obdobím avokáda. Tahle výživná superpotravina s vysokým obsahem tuků zdravých pro srdce, navíc nabitá vlákninou a draslíkem, je dokonalou svačinou i obědem. Avokádová omáčka, salsa, teplý kuřecí salát s avokádem či špízy s avokádovým dipem. Jedna laskomina střídá druhou!
Jarní hrášek
Sezona jarního hrášku je krátká, ale bohatá a pestrá. Hrášek se hodí do libovolného počtu jídel, kterým poskytne jemně barevný nádech.
Kedlubna
Již v květnu si mnozí pochutnávají na čerstvých kedlubnách. Kedlubnové zelí, salát i kedlubnové placičky. Ať už připravíte cokoli, tahle košťálová zelenina vás i rodinu dokonale zasytí.
Mangold
Chutná skoro stejně jako špenát, jeho stonky i listy jsou plné vitaminů. Je základem pro pesto, hodí se k těstovinám, masu, i bramborám. Během května ho určitě nepřehlédněte!
Sledujte nás na sociálních sítích: