Určitě už jste někdy slyšeli o přerušovaném hladověním – určitý počet hodin za den jíst a pak zase nejíst vůbec (standardně se aplikuje model 16 hodin půst / 8 hodin jídlo).
Intermittent fasting, neboli přerušované hladovění funguje na principu, kdy se střídají intervaly jedení do pocitu sytosti s půstem. Je zde jedna základní vlastnost, která se shoduje se všemi modely různých diet, jde o vytvoření dlouhodobého kalorického deficitu.
Metody intermittent fastingu
Metoda 16/8
Metoda 16/8, o které jsem se zmínila v úvodu. Jde o to, že v 8hodinovém „okně“ můžeme jíst vlastně cokoli, ale samozřejmě v rámci zdravého stravování, jinak je podle mě zbytečná jakákoli „dieta“ která nemá se zdravím nic společného, a zbylých 16 hodin vlastně hladovíme.
Metoda 5 : 2
Ta je založena na principu, kdy se v pracovní dny stravujeme běžným způsobem, zatímco během víkendu se konzumujeme opravdu jen velmi málo kalorií a tím pádem docílíme týdenního kalorického deficitu.
Metoda „week-on-week-off“
Během tohoto dietního rozpisu můžete celý týden jíst jak jste zvyklí, dieta v pravém slova smyslu se pak dodržuje až následující týden (správně nastavený kalorický deficit, dostatečný příjem živin). Tímto způsobem střídáte „dietní“ a „nedietní“ týdny a opět vytvoříte kalorický deficit díky dlouhodobému dodržování.
Podle studie z roku 2019 byly zkoumány 3 skupiny osob, jedna skupina držela klasickou dietu, druhá metodu 5 : 2 a třetí skupiny držela week-on-week-off. U všech skupin se vytvořil stejný kalorický deficit, pouze byl tento deficit poskládaný do týdnů podle daného stylu diety.
Po zkoumání vědci dospěli k závěru, že mezi skupinami nebyl na konci experimentu téměř žádný rozdíl. Klíčem k hubnutí je pouze vytvoření kalorického deficitu a je jedno, jakým způsobem, záleží pouze na tom, co vám nejlépe vyhovuje.
Závěr
Základem redukce hmotnosti je vždy vytvoření kalorického deficitu a je jedno, jakým způsobem. Tato negativní kalorická bilance (kalorický deficit) nemusí být nutně splněna každý den, důležité je, aby byla splněna v dlouhodobém časovém horizontu.
Jakkoli nastavené hubnutí, které vede k negativní kalorické bilanci v dlouhodobém horizontu, je efektivní, pokud je dlouhodobě udržitelné.
Všechny stravovací styly designované na hubnutí jsou jen nástrojem pro vytvoření kalorického deficitu. Vyhovují vám a splňují základní předpoklady zdravé stravy? Držte se jich, a pokud jsou pro vás dlouhodobě neudržitelné, zkuste něco jiného.
Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku.
Zdroje: Názor autora.
Sledujte nás na sociálních sítích: