Všichni milují ovoce, zvlášť to sladké a šťavnaté. Které druhy patří k těm nejlahodnějším, nejsvěžejším a chuťově nejoblíbenějším? Tyhle dary přírody si konzumenti pochvalují!
Ovoce je nedílnou součástí zdravého životního stylu. Dobře se tráví, je zdrojem energie a tělu poskytuje vysoký obsah vitaminů a minerálů, které jsou důležité pro správné fungování organismu. Na chuti u něj dost záleží. Popularitě se pak těší hlavně níže uvedené šťavnaté kousky.
Vodní meloun
Meloun je asi z 90 % tvořen z vody, díky přírodním cukrům uspokojuje chutě na sladké a obsahuje antioxidanty. Ty působí proti účinkům volných radikálů, které tělo zatěžují vinou kouření, znečištěného ovzduší či stresu. Pokud jich je v těle příliš, hovoří se o oxidačním stresu, jenž může vyústit v poškození buněk a rozvoji vážných onemocnění, kupříkladu rakoviny nebo srdečních chorob.
Kiwi
Kiwi je ovoce plné důležitých vitaminů a minerálů, které má velmi pozitivní vliv na zdraví. Oplývá sladkou a lehce pikantní chutí, zlepšuje trávení, reguluje krevní tlak, při pravidelné konzumaci ulevuje od astmatu, podporuje imunitu, snižuje poškození DNA a bojuje se zánětem. Navíc báječně chutná.
Dračí ovoce
Dračí ovoce, nazývané také pitaya nebo jahodová hruška, šokuje svým podivným vzhledem. Na vnější straně je to růžový ovál se zelenými šupinkami (odtud název „drak“), uvnitř je bílá dužina s drobnými černými semínky. Tohle tropické ovoce pocházející z kaktusu je vynikajícím zdrojem vlákniny, která je prospěšná pro gastrointestinální a kardiovaskulární zdraví. Některé studie ukázaly, že dračí ovoce zároveň podporuje růst zdravých střevních bakterií.
Mango
Mango je plné polyfenolů – rostlinných sloučenin, které fungují jako antioxidanty. Patří k dobrým zdrojům živin podporujících imunitu. Kromě toho může snižovat hladinu cholesterolu, triglyceridů a volných mastných kyselin v krvi, také je zdrojem hořčíku a draslíku.
Jablko
Jablko posiluje zdraví mozku, podle údajů publikovaných Floridskou státní univerzitou působí proti vysokému krevnímu tlaku a snižuje riziko diabetu 2. typu. Jablečná antioxidační aktivita je známá v boji proti rakovině. Konzumace jednoho jablka denně (nebo více) je spojena s nižším výskytem několika druhů rakoviny, včetně prsu a prostaty.
Zdroje: health.clevelandclinic.org, medicalnewstoday.com, healthifyme.com
Sledujte nás na sociálních sítích: