Čím jsme starší, tím důležitější je téma zdravé stravy proti stárnutí. Pramen mládí totiž existuje – vyzkoušejte následující potraviny.
Procesu stárnutí samozřejmě zabránit nemůžete, ale můžete ho alespoň zpomalit. A to nejen díky správné péči o pleť a pokožku.
Už zhruba od 20 let pokožka začíná ochabovat a objevují se první viditelné jemné vrásky. Proto je důležité včas doplnit správné živiny, které vám pomohou udržet si mladistvý vzhled o trochu déle.
Silné zbraně proti stárnutí
Aby pokožka vypadala mladě a svěže co nejdéle, je nutná nejen dobrá péče zvenku, ale i dostatečný přísun vitaminů a dalších důležitých látek zevnitř. A rozhodně nesmíte zapomenout na dostatečnou zásobu tekutin – alespoň dva litry vody denně.
Vyhnout byste se naopak měli dlouhému pobytu na slunci a opalování, kouření a nadměrnému množství alkoholu.
Pokud se spolehnete na správné ingredience, můžete proces stárnutí skutečně zpomalit. Proti vráskám můžete účinně bojovat zdravými potravinami a praktickými strategiemi.
Udržujte si zdravou váhu
Ať už v Japonsku, Kalifornii nebo na Sardinii – existuje několik faktorů, které obyvatelům těchto destinací dopřává dlouhověkost. Podle studií totiž nikdo z nich netrpí nadváhou. To souvisí jistě se stravovacími návyky, typickými pro tyto oblasti. První rada pro dlouhověkost a mladý vzhled zní: Nepřejídejte se a čas od času si dopřejte půst. Ve fázích bez příjmu kalorií tělo uvolňuje speciální enzymy, které vaše buňky přirozeně omladí.
Vařte z čerstvých surovin
Všechno už bylo vymyšleno, a tak i současný trend „čistého stravování“ je jen obdobou toho, jak jedli naši prarodiče. To znamená přírodní a nezpracované produkty, jako je ovoce a zelenina, ale také maso, ryby a mléčné výrobky. Pokud denně vaříte z čerstvých surovin, děláte to dobře.
S cukrem a solí střídmě
Každý ví, že cukr přidává kalorie. Kromě toho způsobuje, že hladina cukru v krvi rychle stoupne, a pak zase rychle klesne, což vede k návalům chutí.
I hodně soli tělu škodí – už 6 g denně zvyšuje krevní tlak. Čtěte proto pečlivě složení kupovaných výrobků a při přípravě pokrmů se solí šetřete.
Zaměřte se na tuky
Rostlinné oleje a rybí tuky můžete konzumovat téměř bez omezení, protože polynenasycené mastné kyseliny udržují zdravé cévy a snižují krevní tlak.
Nejlepší anti-aging potraviny
Avokádo – obsahuje všechny aminokyseliny a lutein, který chrání oči
Jablka – pod slupkou jsou vitaminy A, C, B1 a B6
Arónie – poskytuje pětkrát více antokyanů než borůvky
Granátová jablka – mají antioxidační účinek a posilují imunitní systém
Zelený čaj – rostlinné ochranné látky snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění
Vlašské ořechy – posilují nervy vitaminem B a mají i vysoký obsah vitaminu E
Kurkuma – má protizánětlivé účinky
Řepkový olej – udržuje zdravé cévy díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin
Červená řepa – obsahuje vitaminy A, C a železo, stejně jako draslík a kyselinu listovou
Maliny – obsahují kyselinu ellagovou, která chrání před vznikem rakoviny
Zdroj: eatbetter, verywellhealth
Sledujte nás na sociálních sítích: