Za potraviny v poslední době zaplatíte dost peněz, tak se taky postarejte, aby vám vydržely čerstvé co možná nejdéle. Víte, jak uspořádat lednici? Vyhněte se častým chybám!
Dobře organizovaná chladnička spolu s udržováním chladné a stálé teploty zajišťuje optimální skladování potravin a předchází jejich plýtvání. Možná, že právě teď je nejvyšší čas kontrolu sektorů a přemístění věcí z bodu A do bodu B!
Dvířka
Teplota uvnitř chladničky může být v průběhu času nekonzistentní. Stejně jako trouba, tak i ona má svá horká a chladná místa. A dvířka jsou nejteplejší částí lednice. Vždy, když svůj milovaný spotřebič otevřete, klima se změní. Navzdory tomu, co vidíte ve filmech (ve dveřích má většina lidí mléko nebo vejce, pro které jsou v této oblasti dokonce připravené vestavěné stojánky), nenechte se zmást. Mléko i vejce přendejte na střední polici a do dvířek dejte konzervované dobroty – zavařeniny, džemy, nakládané okurky a podobně.
Horní část
Vždy uchovávejte vařené jídlo nad syrovým, už jen proto, že jeho aroma, výpary nebo vyšší teplota ovlivňuje vše, co je výše položené. V horních policích vaší lednice byste měli skladovat potraviny, které nepotřebují vařit, jako jsou lahůdky a zbytky od oběda zabalené do plastových krabiček. Eliminujete tak riziko, že se něco kontaminuje.
Střední část
Spodní a střední police lednice by měly být vyhrazeny pro mléčné výrobky, jako je mléko, sýr a jogurt. Ty je třeba udržovat v chladu a zároveň na místě, které dobře cirkuluje vzduch.
Spodní část
Spodní oblast, která je nejchladnější, bývá jako stvořená pro syrové maso a ryby. Právě tady obojí vydrží déle čerstvé. Nezapomeňte je dobře zakrýt a utěsnit, aby z nich nevytékala krev a šťáva.
A co šuplíky?
Šuplíky jsou místa, kde se daří čerstvým produktům, tedy zelenině, ovoci či bylinkám. Jen dávejte pozor, aby se nic z toho nedostalo do zadní části lednice – teplota úplně vzadu je nižší a tyto choulostivé potraviny by mohly zmrznout. Lokalita potravin ale není to jediné, co je nutné v souvislosti s jídlem dodržovat.
K umývání použijte ocet
Ledničku pravidelně čistěte. Buď jednou za týden, a to ještě předtím, než do ní uložíte nákup, nebo proveďte generální úklid každé tři měsíce (případně podle potřeby). Pomocí párátka, tyčinky nebo špejle odstraňte zbytky jídla, které se nashromáždily ve spojích a mezerách. Vnitřek i přídavné prvky otřete roztokem složeným ze dvou dílů octa a jednoho dílu vody. Nechte 10 minut působit a poté otřete hadříkem.
Zdroje: www.goodto.com, www.goodhousekeeping.com
Sledujte nás na sociálních sítích: