Není vám dobře od žaludku? Honem ohřejte vodu a udělejte si bobkový čaj. Rázem bude po starosti! Tento nápoj zabojuje i proti ledvinovým kamenům, zánětu a kognitivnímu poklesu.
Nevolnost nemá v kdovíjaké oblibě asi vůbec nikdo. Co podráždění žaludku vyvolává? Může to být nějaký infekční stav, jako je třeba střevní chřipka. Obvyklou příčinou je i konzumace příliš velkých porcí či dráždivé jídlo. Strůjcem bývá také alkohol, potravinová nesnášenlivost, užívání některých léků, migréna, stres nebo přítomnost žlučových kamenů. Ano, možných důvodů je hodně. A stejně tak i řešení. Co kdybyste jedno nalezli ve své kořence?
Ne jen tak ledajaký list
Bobkový list patří mezi nepostradatelná kuchyňská ochucovadla. Jeho chuť krásně vynikne v marinádách i masových pokrmech, ovšem ozvláštní i omáčky, polévky, těstoviny, luštěniny a houbové speciality. Tyto lístečky, které rostou na stromě vavřínu vznešeném, byly považovány za posvátné už v dobách starověkého Řecka a Říma, neboť se o nich smýšlelo jako o symbolu moudrosti, míru a ochrany. Zda se s nimi tehdy i léčilo? Těžko říct, vy to v případě žaludečních obtíží udělat můžete!
Rychlá a rázná první pomoc
Již mnoho nezávislých odborných studií prokázalo, že toto koření vlivem obsažených sloučenin harmonizuje rozbouřené trávení, uklidňuje syndrom dráždivého tračníku a podporuje celkové zdraví střev. Jako spásný prostředek se tedy přímo nabízí! Zalijte jeden velký či dva malé lístky horkou vodou a nechte je pět minut louhovat. Po scezení si čaj můžete ještě dochutit medem a citronem. Tato medicína se pochopitelně dá popíjet i studená – to jen kdybyste namítali, že na nic horkého nemáte v létě ani pomyšlení. Dlužno dodat, že na dně šálku čekají kromě spokojeného bříška i jiné benefity.
Prevence rakoviny a lepší paměť
Vědci se na základě provedených výzkumů domnívají, že bobkový list působí proti onkologickým onemocněním, protože inhibuje růst rakovinných buněk. Také se prokázalo, že tlumí záněty a urychluje hojení ran, přičemž předchází ledvinovým kamenům. Velice příznivý vliv má také na paměť, jelikož pomáhá zvyšovat kognitivní kapacitu.
Zdroje: www.food.ndtv.com, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23859043/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3977070/#__ffn_sectitle, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7914738/
Sledujte nás na sociálních sítích: