Listy kopřivy se pro léčebné účely sbírají od prvního vyrašení do poloviny května, tedy do svaté Žofie, pak už droga obsahuje příliš mnoho dusičnanů. Kdo tak učinil a zásobil se, neprohloupil. Dnes má ve své domácí lékárničce poklad, který kromě jiného zpomaluje stárnutí!
Kopřiva dvoudomá je keř, který pochází ze severní Evropy a z Asie. Jeho vědecký název je Urtica dioica Rostlina se může pochlubit pěknými listy ve tvaru srdce a tuhými chloupky, které při dotyku uvolňují bodavé chemikálie. Listy, stonek nebo kořen kopřivy lze rozdrtit na prášek, připravit pro tinktury, krémy a čaje. A že je rozhodně o co stát! S příchodem podzimu vás takový kopřivový čaj zahřeje i poléčí.
Vyplavuje škodlivé bakterie
Kopřiva čistí krev, vyplavuje škodlivé bakterie z močových cest a zabraňuje ledvinovým kamenům. K výrobě čaje potřebujete jen pár listů kopřiv a dva šálky vody. Vodu s bylinkou přiveďte k varu, a jakmile se tak stane, hrnec stáhněte z plotny a kopřivu nechte přibližně pět minut odpočinout. Poté odvar sceďte a dle chuti dochuťte, třeba medem. Čaj pijte dvakrát denně.
Ulevuje od alergií
Pití kopřivového čaje je také spojováno se zklidněním ekzémů a dalších projevů alergií, a to díky přírodním antihistaminikům a protizánětlivým vlastnostem, které rostlina má (1).
Krotí bolest při artritidě
Kopřiva se historicky používala k léčbě bolesti a namožených svalů, zejména v souvislosti s artritidou. Kopřivový čaj snižuje zánět a bolest, proto se ho při nepohodlí nebojte povolat!
Řídí hladinu krevního cukru
Kopřiva prokázala některé slibné účinky ohledně redukce hladiny glukózy v krvi. Může pomoci slinivce vytvářet nebo uvolňovat více inzulinu, hormonu, který snižuje hladinu cukru v krvi (2).
Zpomaluje stárnutí
Kopřiva obsahuje silné antioxidanty, jež chrání tělo před stárnutím a poškozením buněk. Mějte ale na paměti, že u citlivějších jedinců může uvedená bylinka vyvolat nežádoucí účinky, kupříkladu průjem či podráždění žaludku. Bez lékařského svolení by s užíváním kopřivy určitě neměli začínat pacienti užívající léky na ředění krve.
Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5963652/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9253158/
Sledujte nás na sociálních sítích: