Prostreno.cz

Větry prozradí stav vašeho zdraví

Bzdění se může zdát trapné, ale je součástí života každého z nás. Bývá časté, zapáchá nebo se objevuje jen v určitý čas? Toto vám signalizuje tělo!

Nadýmání je vedlejším produktem trávicího systému, který rozkládá a zpracovává jídlo a živiny. Plyn a vzduch se hromadí v gastrointestinálním traktu, když jíte, žvýkáte a polykáte – část z tohoto koktejlu je přirozeně absorbována tělem, ale něco z toho se uvolňuje v podobě říhnutí nebo právě větrů. Věnování pozornosti jejich četnosti, vůni a doprovodných projevů upozorňuje, co se děje s vaším tělem.

Zácpa a větry

Vláknina pomáhá udržovat stolici v pohybu a zabraňuje zácpě. Konzumace 25 až 29 gramů vlákniny každý den je prý podle odborníků optimální. Zatímco většina lidí přijímá vlákniny tristně málo, větry, ke kterým dochází při zácpě, mohou být známkou, že je vlákniny naopak příliš mnoho. Ona totiž zvětšuje objem a zpevňuje stolici, pohyby střev se tak při větší množství stávají obtížnější (1).

Časté plynění

„Ucházíte“ častěji než obvykle? Viníkem mohou být sycené nápoje, včetně syceného alkoholu, jako je pivo, tvrdý alkohol či sekty a šampaňské. Do trávicího traktu zavádějí vzduch (a tím pádem i plyn), takže únik plynů bývá častější. Řešení je jednoduché. Omezte přísun bublinkových nápojů, které mají špatnou pověst i v jiném směru. Prý okrádají kosti o vápník. Vědci však apelují, že pokud se jedná o mírný příjem sycených nápojů, situace není tak vážná (2).

Smradlavé větry

Větry od přírody nevoní ani nepáchnou, super. Tedy aspoň za normálních okolností. Jestli nějaký ten „kraken“, který zadnice vypustí, puchem kontaminuje půl místnosti, je viníkem pravděpodobně strava bohatá na síru, jako je brokolice a růžičková kapusta. Tyto potraviny po rozkladu v trávicím systému připomínají zkažená vejce.

Stejný zápach se může objevit i po konzumaci jiné brukvovité zeleniny (jako je květák), pozor si dejte i na česnek, cibuli, sýr, fazole, sušené ovoce, a ano, oblíbené víno. Také je vhodné uvést, že neoficiální přesvědčení, že muži mají tendenci produkovat více nežádoucích plynů než ženy, nebylo podpořeno, naopak. Jistá studie prokázala větší variabilnost u žen s výrazně vyšší koncentraci sirovodíku a horším zápachem (3).

Větry s nevolností v břiše

Plyny doprovázené bolestmi břicha nebo nepříjemnými pocity po jídle lze přičíst potravinové intoleranci. Prvotním příkladem je konzumace mléka nebo sýrových výrobků, po kterých cítíte křeče a trpíte nadměrnou plynatostí. V tomto případě se skutečně může jednat o intoleranci laktózy, což znamená, že tělo laktózu (cukr v mléčných výrobcích) neabsorbuje, dokud se nedostane do tenkého střeva, kde ji rozloží bakterie a uvolní nežádoucí a páchnoucí plyny.

Pravidelné (měsíční) pšouky

Možná trpíte na menstruační větry, které obvykle udeří právě ve chvíli, kdy se má krvácení spustit. Jako všechno ostatní, co souvisí s menstruací, je to hormonální. Jak estrogen v tuto dobu měsíčního cyklu stoupá, děloha produkuje chemikálie podobné hormonům nazývané prostaglandiny. Ty pomáhají odstraňovat děložní výstelku. V případě, že je prostaglandinů příliš mnoho, způsobuje to kontrakci dalších orgánů, včetně střev. Důvodem plynění v určitý čas měsíce jsou i bakteriální změny, jež před nástupem menstruace ovlivňují trávení.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1774297/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1380807/, (3) www.gut.bmj.com/content/43/1/100






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba