Prostreno.cz

Potraviny s vysokým obsahem vitaminu C

Vitamin C je esenciální vitamin, a proto si jej tělo nedokáže vyrobit samo. Z tohoto důvodu by měl každý přijímat dostatek vitaminu C prostřednictvím stravy. Zde můžete zjistit, které potraviny jsou obzvláště bohaté na vitamin C a jaké zdravotní výhody mikroživina nabízí.

Když se řekne vitamin C, první věc, která vás napadne, jsou citrusové plody, jako jsou pomeranče a citrony. Existuje mnoho regionálních druhů ovoce a zeleniny, které prošly kratší cestou, jsou tedy šetrnější k životnímu prostředí a obsahují ještě více vitaminu C.

V těle se vitamin C podílí na procesech stavby pojivové tkáně, kostí a zubů. Vitamin C jako antioxidant chrání buňky před poškozením volnými radikály. Pro vegetariány je zvláště důležité, že vitamin C zlepšuje využití železa z rostlinných potravin.

Chilli papričky

Kromě obsahu vitaminu C jsou chilli zdravé ještě jinak: pravidelná konzumace lusků prý vede ke zlepšení spalování tuků.

Černý rybíz

Zázračným lékem jsou kromě vitaminu C také antokyany, které jsou zodpovědné za černou barvu bobulí. Patří mezi nejsilnější antioxidanty a chrání naše buňky před stárnutím a jiným poškozením.

Petržel

Petržel obsahuje téměř čtyřikrát více vitaminu C než pomeranč. Zejména hladká verze obsahuje kromě vitaminu C mnoho éterických olejů, které působí močopudně, a mohou tak pomoci při zánětu močového měchýře.

Paprika

Lusky obsahují kromě vitaminu C také betakaroten, provitamin A, který působí také jako antioxidant a prospívá očím.

Kapusta

Kapusta je skutečným zdrojem vitaminu C a je také zvláště dobrá pro oči a pokožku, protože je bohatá na vitaminy A a E.

Brokolice

Kromě vitaminu C obsahuje také vitamin E a různé vitaminy skupiny B, které chrání před stárnutím pokožky a poškozením buněk.

Citron

Vzhledem k tomu, že vitamin C v citronech je také antioxidant, chrání nakrájené ovoce a zeleninu před zhnědnutím na řezných hranách.

Liči

Jste často unavení? To může být způsobeno nedostatkem mědi. Esenciální stopový prvek si tělo nedokáže vyrobit samo, proto jej stejně jako vitamin C musíme přijímat potravou. Liči může nabídnout obě dvě složky ve více než uspokojivém množství.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3783921





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba