Polévka je grunt! Ale pro tu instantní to vážně neplatí. Ta vašemu zdraví zatopí natolik, že můžete skončit s vysokým krevním tlakem, nevolností i kardiometabolickým syndromem.
Zeleninová, kuřecí, rajská, thajská, gulášová i francouzská. Instantních polévek je tolik, že mají v obchodech své vlastní oddělení. Spotřebitelé si pochvalují jejich snadnou a rychlou přípravu, která se hodí nejen v časové tísni. Navíc zahřejí, což je teď, když už je zima v plném proudu, vítané. Příznivá je také cena, za pár korun a vlastně i minut je na stole hrnec voňavé polévky, která se tváří jako domácí. Proč se z jejího složení odborníkům obrací žaludek?
Sůl, která výjimečně není nad zlato
I když se o sodíku říká ledacos, pravdou zůstává, že je pro tělo nezbytný. Je ale třeba dodržovat denní doporučenou dávku, která se pohybuje v rozmezí 500–2 000 mg (1). V instantních polévkách je ale soli obrovské množství, protože plní funkci zvýrazňovače chuti i konzervační látky. Tím každý konzument riskuje zvýšení krevního tlaku, ovšem zahrává si i se zdravím ledvin (2).
Chemie v každé lžičce
Sůl bohužel není jediným konzervačním činidlem. V pytlíku této polévky se nacházejí i jiné pochybné složky, jako jsou práškové emulgované tuky, cukr, glutamáty, umělá aromata, škrob a terciární butylhydrochinon (TBHQ). Jejich častá konzumace se dává do souvislosti s nevolností, zvracením, plynatostí i zvýšenou pravděpodobností kardiometabolických syndromů a diabetu (3).
Co je zpracované, to je škodlivé
Instantní polévka prochází velkým množstvím chemického zpracování, aby získala požadovanou texturu, konzistenci a chuť. Při tom ztrácí takřka veškerou výživovou hodnotu. Navíc se do ní přidává i mnoho trans tuků a sacharidů. V konečném důsledku zůstávají pouze prázdné kalorie s nulovou výživou (3). Zpracované potraviny obecně podporují rozvoj srdečních chorob, proto se doporučuje, abychom se od nich drželi co nejdál. Koho teď přešla chuť?
Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3951800/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7318881/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9738032/
Sledujte nás na sociálních sítích: