Prostreno.cz

Překvapivá dietní pravda o zmrzlině

Vážně se po zmrzlině přibírá? Co když je to přesně naopak? Možná vás překvapí i to, že osvěžení v kornoutku zlepšuje schopnost reprodukce a příznivě ovlivňuje ovulaci.

Léto a zmrzlina k sobě neodmyslitelně patří. I přes vítané ochlazení si řada lidí nad prázdným kornoutkem láme hlavu s tím, zda tenhle dezert neškodí zdraví a postavě. Inu, co na to říct – pravda je tady vážně chutná!

Od ledu až do cukrárny

Zmrzlinu prý vynalezli Peršané okolo roku 400 př. n. l., kteří si misky sněhu přelévali hroznovou šťávou a posypávali šafránem. Jejím velkým příznivcem byly i slavné historické osobnosti, a to v čele s římským císařem Nerem. Ten se údajně s obyčejným sněhem odmítal spokojit, proto si nechával dovážet ledové kry z těch nejčistších horských oblastí. Možná je to jen legenda a babské povídačky, protože z logistického hlediska má tenhle transport hodně velké otazníky. V každém případě ale platí, že první stroj na výrobu mají na svědomí obyvatelé Číny, a do Evropy se zmrzlina dostala díky mořeplavci Marcu Polovi (1). Jste zrovna v dietě, proto se na ni nesmíte ani podívat? Omyl.

Mlsání povoleno. Dokonce denně!

Přicházejí hodně dobré zprávy. Ačkoli je většina lidí přesvědčená o tom, že co líznutí, to kilo navíc, není tomu tak. Studie (2) publikovaná v magazínu American Journal of Clinical Nutrition  naznačuje, že ženy, které konzumují alespoň jednu porci plnotučné zmrzliny denně, přibírají méně než ty, co se jí vyhýbají. Ochlazené tělo prý na své zahřátí musí vydat více energie, spekulují vědci. I kdyby to ale byla jedna velká hloupost, standardní porce té vanilkové má přibližně 140 kalorií a 7 gramů tuku (3), což vážně není žádná obezitu způsobující katastrofa.

Oslaďte si život i reprodukci

V kopečku se nacházejí i přínosné zdravé látky, jmenovitě fosfor, vápník, železo, hořčík, draslík a bílkoviny (4), které pocházejí právě od mléka. A perlička na závěr – podle jistých vědeckých zjištění (5) může pravidelná dávka plnotučné zmrzliny zlepšit schopnost reprodukce a zabránit ovulačnímu selhání. Tak už si jen stačí vybrat nejbližší prodejní stánek…

Zdroje: (1) www.canalmuseum.org.uk/ice/icecream.htm, (2) www.frozendessertsupplies.com/blogs/news/5-surprising-benefits-of-eating-ice-cream, (3) www.uhhospitals.org/health-information/health-and-wellness-library/article/nutritionfacts-v1/ice-creams-vanilla-1-cup, (4) www.healthline.com/nutrition/ice-cream#downsides, (5) www.nytimes.com/2007/03/14/health/14iht-snvital.4906063.html





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba