Prostreno.cz

Tyto potraviny k vodě vážně nenoste

Nachystat si doma svačinku, kdyby u vody při koupání vyhládlo? Běžná věc. Nepřinášejte tam ale šunkové toasty, cokoli s majonézou nebo předkrájené ovoce. Riskujete tím zdravotní potíže související s otravou.

Když v létě vyrážíte k vodě, může vás otrávit hned několik věcí. Třeba náhlý déšť, hlučnost ostatních návštěvníků, dlouhá fronta u stánku s občerstvením, omezená kapacita parkoviště nebo jídlo. Že je otrava z potravin výjimečná? Ale kdeže, jenom ve Spojených státech takto onemocní 48 milionů lidí ročně, z nichž skoro 130 tisíc končí v nemocnici a 3 000 pacientů dokonce zemře (1). Pokud máte ve zvyku nosit si na pláž svačinu z domova, tyhle dobroty opravdu raději vynechte.

Sendviče a toasty se šunkou

Připravíte je rychle a dobře zasytí. I proto jsou toasty a sendviče oblíbenou pochutinou nejen na cesty. Jenže šunka či uzenina, kterou do nich přidáváte, může mít fatální následky – tedy pokud ji v teplém počasí nestihnete sníst za hodinu nebo dvě od vyndání z lednice. Důvodem jsou množící se bakterie, které v horku prosperují (2).

Čerstvé saláty z listové zeleniny

Co může být na zelenině špatného? To byste se divili. Jistá americká studie (2) publikovaná v magazínu Journal of Food Protection varuje, že ta listová, zejména pak římský a ledový salát, špenát i zelí, je hlavním zdrojem chorob přenášených potravinami. Riziko s venkovními teplotami atakujícími třicítku stoupá, takže ani salát není na koupališti ideální.

Cokoli s majonézou

Majonéza se klasicky přidává do mnoha jídel, ovšem i ona bývá příčinou mnoha žaludečních problémů (4). Až do svého podávání by měla být v chladu, což u vody samozřejmě jen těžko zařídíte. Tedy jestli s sebou nenosíte i přenosnou ledničku nebo kempingový chladicí box.

I na ovoce si nechte zajít chuť

Škodlivé patogeny, jako je například salmonela, přitahuje i předkrájené ovoce. Týká se to hlavně broskví a typické letní pochoutky melounu. Choroboplodné zárodky se z povrchu snadno „přestěhují“ do dužiny (5) a otravný zdravotní problém je na světě.

Zdroje: (1) www.cdc.gov/foodborneburden/estimates-overview.html, (2) www.usda.gov/media/blog/2024/05/22/splash-food-safety-pool-summer#:~:text=To%20avoid%20the%20Danger%20Zone,rule%20if%20above%2090%20F, (3) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0362028X24000590, (4) www.ask.usda.gov/s/article/Is-homemade-mayonnaise-safe, (5) www.today.com/health/disease/foods-outbreaks-illness-rcna77183





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat