Prostreno.cz

Levné potraviny pro regulaci škodlivého cholesterolu společně s tukovými polštáři

Zvýšený cholesterol má dnes každý druhý, čímž se z něj stal epidemiologický problém. Přitom jde poměrně snadno zregulovat! Potraviny, které mu srazí hřebínek, opravdu nestojí majlant.

I když se o cholesterolu říká kdeco, tělo by bez něj bylo ztracené. Tato pranýřovaná voskovitá látka tvoří přirozenou část buněk, pomáhá zpracovávat tuky a zasahuje do tvorby hormonů a některých vitaminů (1). Jediná potíž je v tom, že její hladina nesmí překročit únosnou mez, což se bohužel stalo polovině celosvětové populace (2).

Jídlo vážně funguje!

Různé potraviny snižují hladinu cholesterolu různými způsoby. Některé zprostředkovávají rozpustnou vlákninu, která ho absorbuje. Jiné dodávají polynenasycené tuky, jež ho přímo snižují nebo rostlinné steroly, co pro změnu brání v jeho vstřebávání (3). Že se tahle zdravá strava dost prodraží? Ale kdeže, tady je hned několik důkazů, které navíc podpoří i hubnutí.

Oves je za hubičku

Prvním snadným i levným krokem je dát si ke snídani misku ovesných vloček. Ty vlákninou skutečně překypují (4)! „Oves je vysoce výživné nízkoglykemické jídlo. Jeho složení reguluje škodlivý cholesterol a prodlužuje pocity sytosti, přičemž poskytuje energii. Vyhněte se ale ochuceným ovesným kaším, které obsahují spoustu cukru,“ radí americká nutriční terapeutka Mijin Brown (5).

Cesta vede i přes luštěniny

Sáček fazolí, čočky nebo cizrny díru do rozpočtu rozhodně neudělá. I luštěniny jsou bohatými zdroji bílkovin, vlákniny a základních minerálů, díky kterým jsou mimořádně užitečné při redukci váhy, kontrole cukru v krvi i stabilizaci cholesterolové situace. Alespoň tak na ně pohlíží další expertka, kterou je britská specialistka holistické medicíny Varsha Khatri (6).

Pozor, kutálí se bobule!

Jmenovaná odbornice Varsha Khatri nedá dopustit ani na bobule, zejména pak maliny a borůvky. Hlavní přínos podle ní tkví v bohatství antioxidantů, které kromě LDL cholesterolu krotí i oxidační stres, záněty i riziko demence a Alzheimerovy choroby. A protože mají příznivý vliv také na metabolismus a hormonální rovnováhu, na dietu jsou jako dělané (7).

Zdroje: (1) www.yalemedicine.org/news/9-things-you-may-not-know-about-cholesterol, (2) www.ourfuturehealth.org.uk/news/over-half-of-people-found-to-have-high-cholesterol-and-over-1-in-4-found-to-have-high-blood-pressure-in-transformative-health-research-programme/, (3) www.health.harvard.edu/heart-health/11-foods-that-lower-cholesterol, (4) www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1948126/nutrients, (5) www.nypost.com/2023/11/25/lifestyle/im-a-doctor-you-think-these-five-foods-are-healthy-but-theyre-not/, (6) www.nypost.com/2024/06/12/lifestyle/4-cheap-low-glycemic-foods-that-support-weight-loss-revealed/, (7) www.northwesthealth.com/health-library/392






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat