Prostreno.cz

Veganské potraviny nejsou rozhodně tak zdravé, jak se tváří

Oslovilo vás veganské „falešné“ maso, sýr nebo hrachové mléko? Co pochutiny určené pro odpůrce živočišných produktů ve skutečnosti obsahují, to byste možná snad ani nechtěli vědět. Trpí jimi hlavně srdce!

Veganství je filozofie, životní styl i postoj spočívající v odmítání jakýchkoli zvířecích produktů, a to z hlediska výživy, kosmetiky i módy. Hlavním důvodem je kritika hospodářských velkochovů, ohleduplnost k životnímu prostředí a v neposlední řadě i podpora zdraví.

Místo steaku salát

Přechod na veganskou stravu znamená, že člověk musí kvůli vyloučení masa a dalších věcí do jídelníčku zahrnout více celozrnných výrobků, ovoce, zeleniny, luštěnin, semínek, ořechů a bylinek. To z pohledu odborníků snižuje riziko diabetu, chrání před určitými druhy rakoviny, omezuje chronické bolesti způsobené revmatoidní artritidou, zachovává optimální tělesnou hmotnost a posiluje mozkové funkce (2). Tak proč se veganské přesvědčení najednou začalo spojovat se srdečním selháním?

Není jídlo jako jídlo

Zatímco čerstvé rostlinné poklady léčivé a blahodárné výhody skutečně mají, o těch zpracovaných se to říct nedá. Týká se to především „falešného“ veganského masa a uzenin, alternativ mléčných výrobků, pomazánek, omáček, džemů a polotovarů. Podle nového výzkumu (3) obsahuje toto veganské zboží velké množství barviv, emulgátorů, konzervačních látek, chemických ochucovadel, cukru, nasycených tuků a soli, přičemž postrádá vitaminy, minerály i vlákninu. To prý zvyšuje hladinu cholesterolu a tím i pravděpodobnost kardiovaskulárních obtíží a předčasného úmrtí. Jinými slovy – cokoli je zpracované, nemá na zdraví dobrý vliv, a je úplně jedno, zda jde o veganskou stravu na rostlinné bázi nebo běžné pochutiny pro všežravce.

Dvakrát měř, jednou řež

„Ti, kteří chtějí přejít na tuto speciální rostlinnou dietu, by měli více přemýšlet o jejím stupni zpracování. Zaznamenáváme bezpočet případů klamavého marketingu, který tyto výrobky lživě vydává za prospěšné,“ upozorňuje brazilská vědecká výzkumnice Fernanda Rauber, která se na uvedené studii podílela (4). Inu, zase se potvrzuje, že všechno má svůj rub i líc…

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Veganstv%C3%AD, (2) www.healthline.com/nutrition/vegan-diet-benefits, (3) www.thelancet.com/journals/lanepe/article/PIIS2666-7762(24)00115-7/fulltext, (4) www.telegraph.co.uk/health-fitness/diet/nutrition/ultra-processed-vegan-food-increase-risk-of-heart-attack/?ICID=continue_without_subscribing_reg_first





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba