Prostreno.cz

Pilulky na hubnutí nabádají k bezohlednému chování

Když se hubnutí nedaří podle představ, úbytek nadbytečných kilogramů může urychlit užívání jistých speciálních léků. Jenže ty mění chování. A to natolik, že člověku do hlavy nasadí myšlenky na rozvod či stěhování.

Ať už jsou na lékařský předpis či volně dostupné, léky na hubnutí působí různými způsoby. Jejich uživatelé od nich očekávají hlavně potlačení chuti k jídlu, prodloužení pocitu sytosti, zrychlení metabolismu nebo blokaci absorpce tuků. Všechno tohle jsou účinky, které k redukci váhy skutečně vedou, ale může se dít ještě něco.

Jsem štíhlejší, ale náladu mám pod psa!

S nečekanými efekty takových medikamentů se roztrhl pytel. Není to tak dlouho, co si po nich ženy začaly stěžovat na nehezký pokles svých ňader i pozadí (1) a teď přišla další rána. Podle odborníků (2) tyto prášky nabádají k bezohlednému, bezcharakternímu i riskantnímu chování, přičemž mohou být hlavní příčinou velkých životních změn, jako je třeba rozvod nebo stěhování. Souhrnně to lze nazvat poruchou kontroly impulzů, což zahrnuje všechno od nekontrolovatelných výbuchů vzteku až po sklony k pyromanii (3).

Nenechte se omámit

Vědci ve svých závěrech publikovaných v magazínu QJM: An International Journal of Medicine (4) uvedli, že se většina studií zaměřuje pouze na fázi rychlého hubnutí při užívání těchto léků, ale skoro nikdo nevěnuje pozornost dlouhodobým účinkům, zejména těm na psychiku. „Nevíme, proč se po nich lidé chovají zvláštně a dělají lehkovážná rozhodnutí. Varujeme tedy lékaře i pacienty, aby si dávali pozor na jakékoli změny i neobvyklá nutkání, která mohou mít finanční či osobní důsledky,“ píše se ve zmíněném časopise.

Zdroje: (1) www.healthline.com/health-news/ozempic-breasts-side-effect, (2) www.dailymail.co.uk/health/article-13467687/Ozempic-effect-patients-turn-risky-sex-gambling-impulse-control-disorder.html, (3) www.my.clevelandclinic.org/health/diseases/25175-impulse-control-disorders, (4) www.academic.oup.com/qjmed/advance-article-abstract/doi/10.1093/qjmed/hcae095/7665706#no-access-message






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Špenátová omeleta

30min
(34 hlasů)

Snídaně z lásky

20min
(38 hlasů)

Hruškové lívanečky

40min
(29 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba