Prostreno.cz

Přerušovaný půst urychluje hubnutí a zlepšuje střevní zdraví

Čím více prospěšných střevních bakterií, tím více zdravotních a zeštíhlujících pozitiv. Jejich počet může vyladit přerušovaný půst, díky kterému lze za dva měsíce shodit až devět procent tělesné hmotnosti.

Asi jako každá jiná dieta má i přerušovaný půst své odpůrce a zastánce. Metoda, která spočívá ve střídání období jídla a půstu, přitahuje stále větší pozornost, a to nejen fitness nadšenců, ale také vědců a zdravotníků. Někteří ji oslavují jako revoluční přístup k hubnutí, jiní ji kritizují za potenciální rizika a možný negativní dopad na metabolismus. Kde je pravda? Odkrývají se nová fakta!

I střeva se ráda postí

Přerušovaný půst je pro zdraví střev, zeštíhlení křivek a metabolické reakce mnohem lepší, než „obyčejný“ redukční režim omezující počet přijímaných kalorií. To teď prohlašuje americká Arizonská univerzita (1). Její členové oslovili 27 žen a 14 mužů s nadváhou či obezitou, kterým dali na vybranou – buď budou držet klasickou nízkokalorickou dietu, nebo na osm týdnů zkusí přerušované hladovění s vysokým obsahem bílkovin. Obě skupiny byly po celou dobu bedlivě sledovány, a to z hlediska úbytku kilogramů, tělesného složení, rovnováhy střevních bakterií a metabolického zdraví. Výsledky se značně lišily – tak moc, až nešly přehlédnout.

Sláva, už dopnu kalhoty!

Účastníci dodržující půst snížili svou váhu o bezmála devět procent, ti na klasické netučné dietě pouze o 5 procent, přičemž obdrželi horší zprávy týkající se stavu metabolismu a množství prospěšných střevních bakterií. Že protokol přerušovaného půstu zvyšuje prospěšné střevní mikroby, které zase ovlivňují absorpci tuku, regulaci hormonů, optimalizaci glukózy a pocit sytosti, proto pomáhají hubnutí, to potvrdil i další navazující průzkum (2). Obecně je tento půst spojován i s omezenou pravděpodobností diabetu a menším výskytem zánětů (3). Misky vah se asi zase naklonily na jeho pozitivnější stranu.

Zdroje: (1) www.news.asu.edu/20240528-health-and-medicine-intermittent-fasting-shows-promise-improving-gut-health-weight, (2) www.nature.com/articles/s41467-024-48355-5.epdf?sharing_token=, (3) www.nypost.com/2024/06/02/lifestyle/how-intermittent-fasting-protein-pacing-can-lead-to-weight-loss/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba