Prostreno.cz

Základní výživové rady nezbytné pro každou ženu

Co bychom měli dělat a nedělat, o tom se mluví i píše všude. Už se v tom všem trochu ztrácíte? Díky těmto jednoduchým stravovacím doporučením budete mít navždy jasno.

Ženská pohoda je o nalezení rovnováhy mezi různými aspekty života. Existuje tolik rad, jak toho docílit, až je to matoucí. Přitom je pravda překvapivě jednoduchá! Tyto základní stravovací rady svedou s vaším zdravím hotové divy.

Žádné kručení v břiše

Všude koluje bezpočet pravidel ohledně přerušovaného půstu, načasování jídla i velikosti porcí, což budí dojem, že jediná správná cesta vede přes předem naplánovaný prázdný žaludek. „Abychom zůstali šťastní a spokojení, chopme se každé příležitosti dát si dostatek nutričně bohatého pokrmu,“ vyvrací dosavadní půstové mýty australská nutriční specialistka Kristen Beck (1), která si na hladovky očividně ani trochu nepotrpí.

Zaměřeno na železo

Kvůli ztrátě menstruační krve potřebují ženy dvakrát více železa než muži. Přesto drtivá většina tuto veledůležitou živinu zoufale postrádá (2). Nebuďte další a dopřávejte si drůbeží i červené maso, hovězí játra, luštěniny, ovesné vločky, pohanku, mandle, lískové ořechy, dýňová semínka a houby. Uděláte si tak pořádné železné zásoby.

Myslete na kosti

Ve srovnání se silnějším pohlaví je to slabší vystaveno vyššímu riziku osteoporózy, s čím souvisí hlavně menopauza (3). Proti této „nespravedlnosti“ se můžete bránit dostatečným příjmem vápníku, který čeká v mléčných výrobcích, listové zelenině, obilovinách a tofu.

Na scénu přicházejí proteiny

Bílkoviny jsou podle australské výživové terapeutky Rachel Eagleton potřebné vyrovnání hormonálních hladin, regulaci tělesné hmotnosti, harmonické trávení, silnou obranyschopnost, zářící pleť i zpevněné svaly. Pokud máte střední váhu a nejste vrcholovou sportovkyní, proteiny by měly tvořit 10 až 35 procent vaší běžné potřeby kalorií. Průměrné denní doporučované rozmezí pro ženy se pohybuje mezi 34 až 49 gramy (4). K tomu pijte dostatek vody a sem tam si v zájmu omega-3 mastných kyselin dejte tučnou rybu A zda si pro ještě lepší efekt pořídit drahé doplňky stravy? „Nejste-li těhotná, je to jen plýtvání peněz. Místo prášků si raději kupte pytel mrkve a jablek,“ radí Rachel Eagleton. Dobrá rada nad zlato…

Zdroje: (1) www.houseofwellness.com.au/health/nutrition/15-essential-tips-nutrition-women, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33682094/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5380170/, (4) www.dietaryguidelines.gov/sites/default/files/2020-12/Dietary_Guidelines_for_Americans_2020-2025.pdf





Celkem 1 komentářů

dvorakova.jedovnice@seznam.cz
03.07.2024

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat