Prostreno.cz

Sardinky a ančovičky jsou prevencí rakoviny prsu

Ženám malé ryby pomáhají v prevenci rakoviny prsu, mužům zase v ochraně před erektilní dysfunkcí. Jediná podmínka? Musí se jíst vcelku!

Sardinky, ančovičky a drobnější druhy makrel. To jsou „malé rybky“, které se dají slupnout celé včetně kostí a orgánů, takže od hlavy až po ploutev. Tuhle tradiční pochutinu přímořských destinací se vyplatí jíst nejen na dovolené, ale i po příjezdu domů. Prsa jsou díky ní ve větším bezpečí!

Třikrát za měsíc stačí

Důkazy spojující příjem malých ryb konzumovaných vcelku se sníženým rizikem úmrtnosti na rakovinu prsu nalezli japonští experti. Studie (1), kterou provedli lékař Chinatsu Kasahara, docent Takashi Tamura a profesor Kenji Wakai z postgraduální lékařské fakulty Nagoya University zdůrazňuje, že i něco tak malého může mít obrovský přínos pro zdravý a dlouhý život. Doporučená frekvence této mořské stravy? Ochranný účinek údajně přinesou i pouhé tři porce za měsíc!

Mořský poklad se zajímavými benefity

„Je to naprosto ideální součást vyváženého zdravého jídelníčku. Kosti a orgány těchto malých živočichů jsou skvělým zdrojem mikroživin a protinádorových látek, především omega-3 mastných kyselin, u nichž bylo navíc prokázáno, že normalizují krevní tlak, mírní záněty a podporují mozkové funkce,“ vychvalují rybí životabudič autoři studie ve svém prohlášení (2). Výhody pro něžné pohlaví jsou tedy zřejmé, ale co sardinky mohou udělat pro to silnější?

Stop dysfunkci, se kterou „to“ nejde

Erektilní dysfunkce je hodně častý problém. Odhaduje se (3), že do roku 2025 jí bude postiženo 320 milionů mužů na celém světě, což je důvod, proč by si malé rybky měli pravidelně dávat i pánové. „Ukázalo se, že tato porucha souvisí i se zvýšeným cholesterolem, proti čemuž pomáhají bojovat zdravé tuky obsažené v tučných i malých rybách. Jejich přítomnost v jídelníčku může snížit riziko impotence až o 40 procent,“ upozorňuje britská registrovaná dietoložka Priya Tew (4).

Zdroje: (1) www.eurekalert.org/news-releases/1048101#:~:text=%E2%80%9CPrevious%20studies%20have%20revealed%20the,Kasahara., (2) www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/association-between-consumption-of-small-fish-and-allcause-mortality-among-japanese-the-japan-multiinstitutional-collaborative-cohort-study/47E8745FA2D52366394DF85A6A9A0674, (3) www.emro.who.int/emhj-volume-17/volume-17-issue-7/article6.html, (4) www.inews.co.uk/inews-lifestyle/cheese-sardines-six-foods-men-boost-sex-lives-2904478





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba