Prostreno.cz

Dieta Candida zajistí jistou rovnováhu ve střevech

Asi vám nemusíme vysvětlovat, kde je v lidském těle zakotven základ pevného a zdravého imunitního systému. Ano, ve střevech. V nich nastolená rovnováha rozhoduje o tom, jakým směrem se bude ubírat vaše zdraví. Nabourání této bariéry může mít fatální následky.

Candida je kvasinková houba, která se přirozeně vyskytuje v lidském těle, zejména ve střevech, ústech a na kůži. Za normálních okolností je její růst kontrolován imunitním systémem a prospěšnými bakteriemi ve střevě. Nicméně, při nerovnováze ve střevní mikroflóře může dojít k přemnožení Candida, což může vést k různým zdravotním problémům, jako jsou zažívací potíže, únava, kožní problémy a infekce. Jedním z efektivních způsobů, jak obnovit rovnováhu ve střevech, je dieta Candida.

Co je dieta Candida?

Dieta Candida je specifický stravovací plán, který má za cíl omezit růst kvasinek Candida a podpořit obnovu zdravé střevní mikroflóry. Tato dieta se zaměřuje na vyloučení potravin, které podporují růst Candida, a na zvýšení příjmu potravin, které mají antifungální vlastnosti a podporují růst prospěšných bakterií.

Základní principy diety Candida

1. Vyhněte se cukru a rafinovaným sacharidům

Candida se živí cukrem, proto je důležité vyloučit z jídelníčku veškeré formy cukru, včetně rafinovaných sacharidů, které se rychle přeměňují na cukr. To zahrnuje sladkosti, pečivo, těstoviny, bílý chléb a slazené nápoje.

2. Omezte příjem alkoholu a kofeinu

Alkohol a kofein mohou oslabit imunitní systém a podpořit růst Candida. Proto je důležité snížit jejich konzumaci nebo je zcela vynechat.

3. Zahrňte do jídelníčku antifungální potraviny

Některé potraviny mají přirozené antifungální vlastnosti a mohou pomoci omezit růst Candida. Patří sem česnek, kokosový olej, jablečný ocet, zázvor a kurkuma.

4. Zvýšte příjem probiotik

Probiotika jsou prospěšné bakterie, které pomáhají udržovat rovnováhu střevní mikroflóry. Probiotika lze získat z fermentovaných potravin, jako je kysané zelí, kimchi, kefír a jogurt, nebo ve formě doplňků stravy.

5. Zahrňte vlákninu a prebiotika

Vláknina a prebiotika podporují růst prospěšných bakterií ve střevě. Potraviny bohaté na vlákninu zahrnují zeleninu, ořechy, semena a celozrnné produkty.

Ukázkový jídelníček při dietě Candida

Snídaně

  • Smoothie z listové zeleniny, avokáda, kokosového mléka a lněného semínka
  • Omeleta s česnekem, špenátem a houbami

Oběd

  • Salát z listové zeleniny, avokáda, grilovaného kuřecího masa a olivového oleje
  • Polévka z brokolice a zázvoru

Večeře

  • Pečený losos s citronem a česnekem, podávaný se zeleninou na páře
  • Květáková rýže s kurkumou a kokosovým olejem

Snacky

  • Mandle a vlašské ořechy
  • Fermentované zeleninové kimchi

Dieta Candida může pomoci obnovit rovnováhu střevní mikroflóry a zmírnit příznaky spojené s přemnožením Candida. Dodržování této diety může přinést významné zlepšení zdraví střev, zvýšit energii a celkovou pohodu. Je důležité být trpělivý a konzistentní, protože obnova střevní rovnováhy může trvat několik týdnů až měsíců.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3708393/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10302699/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba