Prostreno.cz

Různé druhy sýrů mají různé přínosy pro zdraví

Na čem si dnes smlsnete? Ať to bude mozzarella, feta, čedar nebo kousek parmazánu, může vám to zdravotně hodně prospět. Stačí jen otevřít ústa!

Na sýry si dost potrpěli už starověcí Řekové a Římané. Zatímco pro ně byla důležitá pouze chuť, my zohledňujeme i jejich zdravotní výhody, obsah kalorií a celkové nutriční složení. Vítejte v sýrové akademii, kde se o své oblíbené pochoutce dozvíte spoustu zajímavých věcí!

Mozzarella je lahodně dietní

Sýr mozzarella se „narodil“ ve slunné Itálii, a to v těsné blízkosti Neapole. Legendy praví, že pracovníkovi jisté sýrárny omylem spadl tvaroh do hrnce s horkou vodou a bylo to. Náhodný objev vedl k vývoji jednoho z nejoblíbenějších sýrů vůbec, který se stal neodmyslitelnou součástí mnoha italských jídel, jako je pizza a salát caprese (1). Tento bílý poklad je nízkokalorický, ale překypuje bílkovinami, fosforem, vápníkem a vitaminem A (2). Prokazatelně (3) posiluje imunitu a zkracuje dobu trvání respiračních nemocí.

Feta se nezdá

Jižní původ má i feta, která se zrodila v Řecku. Aby se zachovala její čerstvost, bývá balena ve slaném nálevu, kvůli čemuž mívá vyšší obsah sodíku. Po kilech se jíst tedy nedá, ovšem v umírněném množství přináší skutečně zajímavé benefity. Některé studie (4) ji dávají do souvislosti s úbytkem tělesné hmotnosti, jiné zase s lepší hustotou kostí a omezenou pravděpodobností diabetu (5).

Parmazán zraje jako víno

Parmezán se vyrábí z neupraveného kravského mléka s přísnými kritérii kvality. Proces výroby je dlouhý a detailní. Po zahuštění mléka a oddělení sraženiny se vytvoří sýrové kolo, které se ponoří do solné lázně. Poté, co se osuší, zraje nejméně 12 měsíců, ale často i mnohem déle. Výhodou je, že ho mohou konzumovat i lidé citliví na laktózu. „Je dobrým zdrojem bílkovin a tuků. Zprostředkovává i klíčové vitaminy a minerály, jmenovitě A, B6, B12, fosfor, zinek a měď, proto podporuje celkové zdraví,“ potvrzuje americká dietoložka Leah Silberman (6).

Čedar přeje krásnému úsměvu

Po historických stopách čedaru bychom se museli vydat do Anglie. Tradičně se vyrábí z kravského mléka, ale existují i varianty z ovčího nebo kozího. Vlivem obsahu vitaminu K, který zabraňuje ukládání vápníku na stěnách žil a tepen, představuje chutnou prevenci srdečních onemocnění. Velmi příznivý vliv má i na zuby, protože předchází rozvoji kazů (7).

Zdroje: (1) www.trapperspizza.com/mozzarella/, (2) www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170845/nutrients, (3) www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/consumption-of-a-fermented-dairy-product-containing-the-probiotic-lactobacillus-casei-dn114-001-reduces-the-duration-of-respiratory-infections-in-the-elderly-in-a-randomised-controlled-trial/2D5CF9571B3D01B00E591A41A54585D7, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31256599/, (5) www.webmd.com/diet/feta-cheese-is-it-good-for-you, (6) www.businessinsider.com/is-parmesan-cheese-good-for-you-2018-11, (7) www.webmd.com/diet/health-benefits-cheddar-cheese





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba