Prostreno.cz

Silné protizánětlivé potraviny doporučované pro každodenní konzumaci

Zánět je přirozenou reakcí těla na infekce, zranění nebo toxiny. Chronický zánět však může přispívat k rozvoji různých onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka nebo rakovina. Strava bohatá na protizánětlivé potraviny může pomoci zmírnit tyto zánětlivé procesy a podpořit celkové zdraví. Níže uvádíme několik silných protizánětlivých potravin, které by měly být součástí každodenního jídelníčku.

Tužebník jilmový

Tužebník jilmový je bylina známá svými silnými protizánětlivými účinky. Obsahuje přírodní salicyláty, které mají podobný účinek jako aspirin, ale jsou šetrnější k žaludku. Čaj z tužebníku je ideální pro zklidnění zánětů a podporu trávení.

Kurkuma

Kurkuma je koření, které obsahuje kurkumin, silnou protizánětlivou látku. Kurkumin může pomoci snižovat hladinu zánětlivých markerů v těle a zmírňovat příznaky chronických onemocnění, jako je artritida. Přidání kurkumy do pokrmů, jako jsou polévky, omáčky nebo smoothies, je jednoduchým způsobem, jak využít její léčivé vlastnosti.

Zázvor

Zázvor je další silný protizánětlivý prostředek, který má široké uplatnění v kuchyni i medicíně. Zázvorol, aktivní složka zázvoru, má schopnost snižovat zánět a bojovat proti bolesti. Čerstvý zázvor lze přidat do čaje, smoothies nebo jako koření do různých jídel.

Listová zelenina

Špenát, kapusta, rukola a další listová zelenina jsou bohaté na antioxidanty a vitaminy, které bojují proti zánětům. Tyto potraviny také obsahují flavonoidy, které mají protizánětlivé vlastnosti. Pravidelná konzumace listové zeleniny podporuje zdraví srdce a snižuje riziko chronických onemocnění.

Bobulové ovoce

Bobuloviny, jako jsou borůvky, maliny nebo ostružiny, jsou bohaté na antokyany, silné antioxidanty, které pomáhají redukovat záněty. Toto ovoce také podporuje zdraví cév a zlepšuje funkci imunitního systému. Přidání bobulovin do jogurtu, ovesných vloček nebo salátů je chutným způsobem, jak podpořit zdraví.

Tlusté ryby

Losos, makrela, sardinky a další tučné ryby jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které mají silné protizánětlivé účinky. Omega-3 mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu zánětlivých markerů v těle a chrání před srdečními chorobami. Pravidelná konzumace ryb je skvělým způsobem, jak udržet záněty pod kontrolou.

Zařazení protizánětlivých potravin do vaší každodenní stravy může mít významný dopad na vaše celkové zdraví a pohodu. Tyto potraviny pomáhají snižovat chronické záněty a chrání tělo před rozvojem závažných onemocnění. Snažte se pravidelně konzumovat tyto přírodní léky a podpořte své zdraví každým soustem.

Zdroj: www.healthline.com/nutrition/13-anti-inflammatory-foods#TOC_TITLE_HDR_4, www.eatthis.com/anti-inflammatory-foods/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba