Prostreno.cz

Levné a zdravé suroviny, které je třeba mít ve spíži

Zase vás nenapadá, co vařit? Chutný pokrm se dá vykouzlit i z naprostého potravinového základu, jako je mražená zelenina, rýže, vejce a čočka. Proto tyto zásoby průběžně doplňujte.

Ať už jste pracovně vytížená osoba, student s omezeným finančním rozpočtem nebo člověk, který prostě jen miluje vaření, tajnou zbraní pro přípravu rychlých, levných a zdravých jídel jsou správné domácí potravinové zásoby. Co by vám ve spíži a lednici nikdy nemělo chybět?

S čočkou zkrátka zaválíte

Klasická sušená či konzervovaná, čočka byla, je a vždycky bude nenahraditelnou surovinou. Je možné z ní udělat salát, guláš, paštiku, čočkový burger, kari i boloňské špagety, což potvrzuje její všestrannost. Předností je pak nízký glykemický index, stejně jako štědrost bílkovin a železa. Luštěniny obecně platí i za vynikající zdroj prebiotické vlákniny, která harmonizuje střevní mikrobiom.

Vajíčka jsou základ

I z plata vajíček kupovaných v akci můžete vytvořit celou řadu lahodných jídel. Nabízí se omeleta, muffiny, quiche, vaječná frittata i pomazánka, receptů existuje víc než dost. „„Vejce jsou velmi výživná, protože překypují kvalitními proteiny, základními vitaminy B12 a D i minerály, především železem a selenem,“ chválí jejich složení australská dietoložka Alice Bleathman. Nesmíme zapomenout ani na prospěšné omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty lutein a zeaxanthin, díky nimž tyto křehké poklady podporují srdce i zrak.

Mražená zelenina najde uplatnění

Tato varianta zeleniny mnohdy bývá ekonomičtější a nutričně stejně cenná jako čerstvé plody. Je to tím, že si díky mrazu bezprostředně po sklizni zachovává svou nutriční hodnotu a tím tedy i obsah důležitých živin. Přihodit ji lze do čehokoli, co připravujete, a to od těstovin a polévek až po omáčky a masové směsi.

Také rýže přijde vhod

I rýže je variabilní ingrediencí, která se hodí takřka k jakémukoli pokrmu. Její neutrální chuť a schopnost přijímat různé koření a přísady z ní dělají ideální kulinářský základ. Nemusíte ji jen vařit, dá se i dusit, péct a smažit, čímž se otevírají široké možnosti. Zvláště ta hnědá má oproti jiným druhům vlákniny na rozdávání.

Zdroj: www.houseofwellness.com.au/lifestyle/healthy-living/stock-up-cheap-ingredients





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba